Bozuk Süt İçmek – Nasıl Anlaşılır? Ne Yapmalı?

Bozuk süt nasıl anlaşılır ve tazelik testi nasıl yapılır
Bozuk süt nasıl anlaşılır ve tazelik testi nasıl yapılır

Günümüzün en büyük problemi bozuk yiyecekler ve içecekler. Çoğumuzun bozuk süt sorunu yaşamışızdır. Buzdolabında ya da dışarıda uzun süre kalmış süt ve süt ürünleri bayatladı mı bayatlamadı mı diye kafamızı kurcalamıştır muhakkak. Hatta evde başkası varsa bu konuda iki farklı örüş bile belirtilir ve iş daha da zorlaşır.

Bozuk Süt İçmek…

Şimdi size “bozuk süt nasıl anlaşılır” “Bozuk süt içersek ne olur” Bozuk süt içince ne yapmalı” Bozuk süt içilirse ne yapmamız gerekli” “bozuk süt maskesi nasıl yapılır?” “bozuk sütten peynir yapılır mı?” gibi sorularınıza çözüm bulacağız.

Bozuk Süt Nasıl Anlaşılır?

Sütünüz buzdolabında uzun süre mi kaldı. Ya da sütü dışarıda mı unuttunuz? Atmadan önce sütünüzün taze mi bayat mı olduğuna emin olun. Şimdi size bir sütün tazelik bayatlık veya bozulma testi nasıl yağılır onu anlatacağız.

Bozuk süt pis kokar:

Bozuk ve taze süt nasıl anlaşılır?
Bozuk ve taze süt nasıl anlaşılır?

İlk olarak en popüler test yöntemimiz koklayarak olmalı. Malumunuz bozulmuş sütler kendini önce pis kokusuyla haber verir. Taze değilse bazen sabun ve peynir gibi kokabilir. Bozulmuş süt ekşi ve kötü kokar. Kokladığımızda sıra dışı bir koku alıyorsak içmemenizi öneririz.

Süt kesiğine dikkat: Bayat ve bozuk süt kuşkulandığınız sütü bir kaseye dökün ve görsel açıdan inceleyin. Süt kesiği belirtileri var mı inceleyin. Süt kesiği olduğunda sütteki akışkanlık bozulur ve katı bir kıvam oluşur. Bozuk sütler bazen süzme peynir kıvamındadır. Kesilmiş süt bozulduğuna işarettir ve tüketilmesi uygun değildir.

Sütün tadına bakın:

Bozuk sütü tadına bakarak test etmek
Bozuk sütü tadına bakarak test etmek

Bir sütün bozulup bozulmadığını tam olarak anlamadıysanız bir yudum kadar tadına bakın. Bozuk sütün içilmesi hiçbir şekilde önerilmez. Süt bozulmuş ise ağzınızda kötü ve ekşi bir tat alırsınız. Bozuk olup olmadığını anlayabilmeniz için çok fazla içmenize gerek yoktur.

Sütün pH eğerine bakın: 

Bozuk ve taze süt ph testi nasıl yapılır?
Bozuk ve taze süt ph testi nasıl yapılır?

Eğer hala sütünüzün taze mi bozuk mu olduğundan emin değilseniz en son olarak ph değerini test edin. pH değeri 6.6 ve daha düşük olan sütler asidiktir ve bozuk olarak değerlendirilir.

Sütün bozulup bozulmadığını öğrenmenin püf noktası

  • Kuşkulandığınız sütün oda sıcaklığında uzun süre bırakılıp bırakılmadığını düşünün. North Carolina State University, yaptığı bir araştırmada buzdolabınızdan çıkartıp oda sıcaklığında bırakılan sütün sadece 15 dakika içinde 10 derece yükselebileceğini bildiriyor. Bakteriler 7 derecenin üzerinde olan sütte büyümeye başlayabilir.
  • Buzdolabınızın sütü soğutmak için uygun ısıya sahip olup olmadığını kontrol edin. Sütün saklandığı dolapların 7-8 derecenin altında bir soğutmaya sahip olması beklenir. Sütün en iyi saklandığı yerler buzdolaplarıdır.

Süt bozulursa nasıl anlaşılır

Süt, protein, kalsiyum, D vitamini, fosfor ve potasyumla doldurulur, ancak dışarıda unutulmuş veya buzdolabında çok uzun süre bırakılmışsa, bu besleyici içecek sağlığınız için tehlikeli bir içeceğe dönüştürebilir.

Sabah kahvaltınızı mahvetmeden önce sütünüzün tazeliğini ve içilebilirliğinden emin olun.

Bozuk yumurta nasıl anlaşılır testi için LÜTFEN BURAYA TIKLAYIN

Umarız, “bozuk süt ile ne yapılır?” “bozuk süt içince ne yapmalı?” “bozuk süt nasıl anlaşılır” “bozuk süt etkisini ne zaman gösterir” gibi sorulara cevap verebilmişizdir.

Yorumunuzu yazın