Bozuk ve taze yumurta nasıl anlaşılır: Suyla yumurta tazelik testi

Çürük-ve-bozuk-yumurta-nasıl-anlaşılır-Suyla-yumurta-tazelik-testi-bayat yumurta bardak testiÇürük yumurta nasıl anlaşılır sorusu hepimizin merak ettiği bir soru. Bozuk yumurta nasıl anlaşılır diye düşünüp dururuz bu konuda çevremizden birçok teknik ve püf nokta geliştirilmiştir. Yakınlarımızdan tarihi geçmiş yumurtanın nasıl anlaşılacağını duyarız ama denemeye herkesi fırsatı olmaz. Ta ki rengi sararmış bir yumurta ya da kokan bir yumurta gördüğümüz zaman ne yapmamız gerektiğini düşündüğümüz güne kadar. Şimdi sağlıksız bir yumurtayla sağlıklı bir yumurtayı birbirinden ayırma yöntemini ve püf noktalarını anlatalım sizlere. ‘Yumurta taze mi’ nasıl öğreneceğimizi ‘taze yumurta testi’ ile öğrenelim.

BOZUK YUMURTAYI NASIL ANLARIZ: SU TESTİ

Bir yumurtanın taze olup olmadığını nasıl anlarız? Bozuk yumurtayı öğrenmenin püf noktası olarak bir bardak su kullanabiliriz. Yumurtayı bardağa koyduğunuzda eğer bardağın dibine batarsa taze yumurta, batmazsa bayat yumurta demektir. İşte bu kadar kolay bir testle kafanızdaki sorunu çözmüş olabilirsiniz.

BAYAT VE BOZUK YUMURTA ZEHİRLER Mİ?

Genel bir bilgi olarak bozuk yumurta ve bayat yumurta gibi bozuk her şey insana bir şekilde zarar verir. Bazen zehirlemeyebilir ama vücudunuzda birtakım (Kusma, mide bulantısı vs.) rahatsızlıklar verebilir. O yüzden Bayat ve bozuk yumurtalardan uzak durulmasını öneririz. Üstelik böyle ucuz bir gıda için zehirlenmeye değmez diye düşünüyorum.

su-ile-yumurta-tazelik-testi-nasi-yapilir-izle
Bozuk ve taze yumurta nasıl anlaşılır: Suyla yumurta tazelik testi

TAZE YUMURTA NASIL ANLAŞILIR?

Bir su bardağına ağzına kadar içme ya da musluk suyu ile doldurulur. Bardağın içine tazeliğini ya da bayatlığını test etmek istediğimiz yumurta yavaşça bırakalım. Eğer yumurtamız bardağın dibinde kalıyorsa afiyetle yiyebilirsiniz çünkü yumurtanız taze demektir.

BARDAĞIN ORTASINDA DURAN YUMURTA

Şimdide diğer yumurta testini deneyelim. Eğer ki su dolu bardağın içine yumurtayı bıraktığımızda bayat mı değil mi dediğimiz yumurtamız ne dibe yapışıyor ne de yüzeye çıkıyorsa. Yani hafif baş kaldırmış vaziyette duruyorsa ya da suyun ortasında duruyorsa taze değildir fakat korkmadan tüketebilirsiniz. Ama bebeklere bu cins yumurta yedirilmemeli.

Çürük-ve-bozuk-yumurta-nasıl-anlaşılır
Bozuk ve taze yumurta nasıl anlaşılır: taze yumurta, bayat yumurta nasıl anlaşılır

 

BEBEKLER NASIL YUMURTA YEMELİ?

Bu arada şuna dikkat edin eğer bebeklere verilecek yumurta arıyorsanız sadece dibe yapışan yumurtanın bebeğe verilmesini öneriyoruz. Bebeklerin metabolizması o yaşlarda bizimkiyle çok farklı çalışır ve bağışıklık sistemleri tam gelişmediğinden bizden hassaslardır.

Diğer yumurta testi ise suyun yüzeyine çıkan yumurta. Eğer bardağa oyduğumuz yumurta yüzeye çıkıyorsa dipte durmuyorsa aman dikkat. Bu yumurtayı tüketmeyin ve hemen çöpe atın. Yumurta bayat ve bozuktur. Bayat yumurta testi böylece yapılmış oldu.

Çürük-ve-bozuk-yumurta-nasıl-anlaşılır-Yumurta-su-testi
Bozuk yumurta testi. Yumurta bozulur mu?

YUMURTA PİS KOKUYORSA NE YAPILMALI: KOKAN YUMURTA ÇÜRÜK MÜ?

Kokan yumurta ne anlama geliyor? Yumurta kokuyorsa 2 nedeni vardır ya çok pişirilmiştir ya da yumurta bayatlamıştır. Yumurta kokusuna çare bulmak neredeyse imkansız ama kokusu azaltılabilir.

Çürük-ve-bozuk-yumurta-nasıl-anlaşılır-Suyla-yumurta-tazelik-testi-test
Organik yumurta nasıl anlaşılır?

YUMURTA NEDEN KOKAR: BOZUKTUR

Bozuk yumurta kokusunun ne kadar kötü bir şey olduğunu çoğumuz biliriz. Herkes bu kokan yumurtanın nedenini merak eder. Yumurta henüz bozulmadan, bozulmaya yaklaştığı zaman da taze yumurtaya nazaran kötü kokar. O yüzden kokan yumurtaya bozuk muamelesi yapılabilir.

Çürük-ve-bozuk-yumurta-nasıl-anlaşılır--Suyla-yumurta-tazelik-testi-organik-yumurta
Bayat ve bozuk yumurta zehirler mi?

KOKAN YUMURTA: ÇOK PİŞİRİLMİŞTİR

Eğer yumurtayı çok pişirirsek kokar. Yumurta beyazının %11’i protein, bu proteinin büyük kısmı ise ovalbumindir. Ovalbuminin içinde 3 tane sülfür atomu bulunmaktadır. Sülfür ısıtıldığında hidrojen sülfür gazı ortaya çıkarır.

Devletimizin organik yumurta ile ilgili yaptığı yazılı açıklama hakkında bilgi almak için ilgili linke tıklayabilirsiniz. Bilgi amaçlıdır taze ve bozuk yumurta testi ile ilgisi yoktur. Tarım ve hayvancılık bakanlığı.

 

 

Yorumunuzu yazın