Home Haber Bocce Nedir? Bocce Oyunu Nasıl Oynanır? | Bocce Sporu Kuralları

Bocce Nedir? Bocce Oyunu Nasıl Oynanır? | Bocce Sporu Kuralları

Bocce Nedir? Bocce Oyunu Nasıl Oynanır? | Bocce Sporu Kuralları
Bocce Nedir? Bocce Oyunu Nasıl Oynanır? | Bocce Sporu Kuralları

Dünyanın en eski spor dallarından biri olan Bocce Nedir? Pek kimsenin bilmediği ve bowlinge benzeyen oyun Bocce sporu hakkında her şey bu yazımızda. Birçok insanın belki de ilk kez duyacakları “bocce” adlı bu spor hakkında tüm merak edilenleri anlatacağız. Bu makalede bocce nedir? Bocce oyunu ve bocce federasyonu hakkında bilgi edinmenin yanında bocce sporu ve bocce nasıl oynanır sorularının cevaplarını bulacağız. Bu ilginç sporun olmazsa olmaz bocce topu, bocce oyun kuralları, bocce petank ve çok merak edilen bocce sahası nasıl olur ve özellikleri nelerdir öğreneceğiz.

Bocce Nedir? Nasıl Oynanır?

Bocce Nedir? Bocce Oyunu Nasıl Oynanır? | Bocce Sporu Kuralları
Bocce Nedir? Bocce Oyunu Nasıl Oynanır? | Bocce Sporu Kuralları

Bocce sporu fazla bilinmemekle beraber bilenler tarafından çok sevilen ve oynanırken çok eğlenilen bir spor dalı. Biçim olarak bowling sporuna benzetilse de aslında mantık olarak ondan farklıdır. Öncelikle bocce oyununu anlatmaya sahasından ve gerekli malzemelerinden başlayalım.

Bocce sahası, ölçüleri ve özellikleri
Bocce sahası, ölçüleri ve özellikleri

Bocce sahası uzunluğu 26mt 50cm, genişliği 4mt 50cm bir dikdörtgen sahada oynanır. Tek kişilik bocce müsabakalarında oyuncular 4’er topla, 2’li veya 3’lü müsabakalarda 2’şer topla oynanır.

Bocce Nedir? Bocce Oyunu Nasıl Oynanır? | Bocce Sporu Kuralları
Bocce Nedir? Bocce Oyunu Nasıl Oynanır? | Bocce Sporu Kuralları

Bocce oyununda amaç atılan veya yuvarlanan topun, pallino’ya yakın olmasını sağlamaktır. Oyuna başlayan takım önce pallinoyu, sonra kendi topunu atar. Ardından sırayla kendi atışlarını gerçekleştirir. Oyuncuların saha içinde pallinoya kendi toplarıyla yaklaşmak için yaptıkları atışa “Punto” adı verilir. Rakip topa, kendi topuna veya pallinoya direk yapılan atışlara “Volo” denilir. Topun önce yere sonra vurmak istenen topa çarptırılmasıyla yapılan atışlara da “Raffa” adı verilir. Raffa atışında vurulması gereken toplara isabet eden atışlar geçersiz sayılır. Takımların ellerindeki topların bitmesiyle bir raund sonlanmış olur. Pallinoya rakip takımdan daha yakın olan her top için bir puan kazanılır. Eğer bocce topu pallinoyla temas halindeyse bu 2 puan demektir. Her iki takımın topları aynı şekilde pallino topuyla temas halindeyse her iki takıma 1’er puan verilir. Bocce oyununda belirli bir süre yoktur. Raundlar sonunda hesaplanan puanlara göre toplamda 15 puan alan oyunun galibi olur.

Bocce Oyunu

Bocce oyunu iki takımla oynanan bir spor dalı. bu takımlar iter tek kişilik ister iki ister üç kişilik sporcularla oynanır.

Bocce topu ve ölçüleri
Bocce Nedir? Bocce Oyunu Nasıl Oynanır? | Bocce Sporu Kuralları

Bocce Federasyonu

Federasyon: Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonunu (TBBDF)

Başkanlık:  Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu Başkanlığını

Başkan: Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu Başkanını

İl Temsilciliği: Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu İl Temsilcisini

Kulüp: Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünce spor kulübü olarak tescili yapılmış olan ve Bocce, Bowling ve Dart branşları için federasyonca tescil edilmiş olan spor kulüplerini,

Uluslararası Federasyonlar: CBI (Uluslararası Bocce Konfederasyonu), FIPJP (Uluslararası Petank Konfederasyonu), FIB (Uluslararası Boule Sporları Federasyonu)

Bocce Sporu Nasıl Oynanır? Bocce Kuraları

Oyunun amacı misket diye adlandırılan küçük hedef topa oyuncunun kendi topunu daha yakın atabilmesidir. Diğer oyuncu ise sıra kendisine geldiğinde kendi topunu miskete daha çok yaklaştırmaya çalışır, ya da daha yakın olmasını engelleyen rakibin topu uzaklaştırır.

Oyunun başlangıcında, kurayı kazanan takım, misketi B-C arasına atar ve ilk topunu yaklaştırmaya çalışır. Daha sonra, rakip oyuncu kendi topunu diğer oyuncunun topundan miskete daha yakına atana kadar tüm toplarını kullanır. Eğer tüm toplarını kullanıp sayıya giremediyse sayıda olan oyuncu  kalan toplarıyla sayısını artırmaya çalışır ister yaklaşarak ister rakip topları vurup uzaklaştırarak.Veya misketi de vurabilir.

Kabul edilen ve kurallı bir atışta misket oyun alanı dışına çıkarsa, takımların kullanılmamış topları varsa oyun aynı yönden tekrar başlar.Misket oyun başlama atışını aynı takım yapar.Bunun dışındaki durumlarda oyun diğer yönden başlar.

Topların hepsi oynandıktan sonra, miskete rakip takımın kinden daha yakında topu bulunan takım topları kadar sayı alır.  Takım isterse rakibine toplarını kullandırtmadan kalan toplarını da sayı olarak Kabul eder (Fair-play)

Kabul edilen ve kurallı bir atışta misket oyun alanı dışına çıkarsa,misketi vuran oyuncu oynanmamış topu kadar sayı alır.

Misket sayı alan takım tarafından atılır. Eğer sayı alan yoksa misketi, son atan diğer yönden oyuna başlar.

 

Maçın Kazanılması Nasıl Olur?

Bocce Nedir? Bocce Oyunu Nasıl Oynanır? | Bocce Sporu Kuralları
Bocce Nedir? Bocce Oyunu Nasıl Oynanır? | Bocce Sporu Kuralları

İstenilen sayı alındığı zaman maç biter. Belirlenen zaman bittiğinde (turu bitiririz) en yüksek sayıda olan takım maçı kazanır. Zaman bittiğinde sayılar eşitse ve komite bir takımın kazanması gerekliliğini istemişse; bir tur daha oynanır ancak misket vurularak oyun alanından dışarı çıkarsa yerine tekrar konur.

Buna rağmen beraberlik devam ederse ;misketi son atan oyunu başlatır, atılan her top yerinde işaretlenerek alan dışına alınır, toplar bitince miskete en yakın  topu olan takım maçı kazanır.

 Misket vurularak oyun alanından dışarı çıkarsa yerine tekrar konur.

Kural : Eğer misket geçerli veya geçersiz bir atışla oyun alanından çıkarılırsa, ( vurulup yada yaklaştırılıp) misket eski yerine konur.

Bocce Topu / Topları Özellikleri

Bocce oyununda oynanan sentetik topların çapları 100-115mm boyutlarındadır. Oyunda oynanan bir top daha var ki o da hedef top olarak kullanılan “Pallino” adı verilen ve boyutu 4cm çapındaki toptur.

Bocce topu ölçüleri ve pallino
Bocce topu ölçüleri ve pallino

Raffa müsabakası sırasında kullanılan topların genel özelliği aşağıdaki gibi olmalıdır;
a)- Misket ve büyük top tamamen yuvarlak ve sentetik malzemeden yapılmış ve oluşumunda dengesini değiştirebilecek herhangi bir madde bulunmamalıdır. ( Malzeme standardı Uluslararası Bocce Konfederasyonunca kabul edilen özellikte olmalıdır.)
Misket ( küçük top) : Çapı 4 cm ( tölerans-1 cm)
Ağırlığı 50 gram ( tölerans – 5 gram)
b)- Boccia (büyük top): Dünya, kıtalararası şampiyona ve kupalarında ve milletlerarası turnuvalarda Raffa topları aşağıdaki belirtilen niteliklerde ve tüm takımlar için aynı çap ve ağırlığa sahip olmalıdırlar.
Büyükler için: çap 107 mm ağırlık 920 gram.
Bayanlar ve küçükler için çap106 mm ağırlık 900 gram.
c)- Büyük toplar her takım için aynı rekte olmalıdır. Fakat karşı takımın renklerinden
kesin olarak değişik olmalıdır.

d)- Oyun başlamadan önce hakem büyük ve küçük topları kontrol etmeli ve istenen özelliklere sahip olduğunu saptamalıdır.
e)- Oyun esnasında ne misket ne de toplar değiştirilemez. Buna uymayan takım diskalifiye olur ve maçı kaybetmiş sayılır. Maç esnasında toplardan biri veya birkaçı kırılacak olursa ve hakem bunu tespit ederse kırılan topdan kalan en büyük parça işaretlenir. Onun yerine yeni bir top konur. Ancak kırılan topun büyük parçası oyun alanının dışında kalmışsa o atış sayılmaz. Hakem zorunlu nedenlerden dolayı oyunu durdurmuşsa ve oyun başka bir oyun alanında devam edecek olursa, o zaman topların değiştirilmesine müsaade edebilir.
f)- Oyun topları hakemin izni alınmak suretiyle su ile nemlendirilir.

Bocce oyun kuralları

Bocce Nedir? Bocce Oyunu Nasıl Oynanır? | Bocce Sporu Kuralları
Bocce Nedir? Bocce Oyunu Nasıl Oynanır? | Bocce Sporu Kuralları

Bocce oyun kuralları içerisinde zaman kısıtlaması yoktur. Oyunu, 15 puan alan takım kazanır. Federasyon, değişik durumlarda farklı bir puan limitine karar verebilir.

Yaklaşma(Punto) Atışları

Yaklaşma, oyuncunun saha içinde daha önceden atılmış bir TOP veya MİSKETE yakın olabilmek için kendi topu ile yaptığı atış ile gerçekleşir.  Oyuncu atış yaptığı el ile aynı ayağını önde tutarsa bir denge kurar. Küçük de olsa koluna gelen yükü bacağına dayanarak taşır.

Yaklaşma atışında dikkat edilecek hususlar şunlardır:

a)Yaklaşma atışı: Oyuncunun saha içinde daha önce oynanmış bir top veya miskete atacağı kendi topuyla yaklaşma olayıdır. Bu oyunda atış yapacak bir oyuncu öndeki ayağının B-B’ çizgisinin ötesine geçmemesi gerekir. Geçtiği takdirde atılan top geçersiz sayılarak iptal edilir. (Avantaj kuralı hariç).

b)C-C’ çizgisini geçen her top kurallara uygundur.

c)Atış hakeminin izniyle yapılır. Aksi takdirde atılan top iptal edilir. (Avantaj  kuralı hariç).

d)Takımlardan biri geçerli bir atış yapmadan tüm toplarını bitirirse, rakip takıma

oynanmış ve oynanacak olan geçerli topların sayısı kadar puan verilir.

e)Hakem puanlama sırasında ve puanların hesaplanmasında hata yaptığı takdirde, bu

yanlış uygulamadan sonra atılan bütün toplar yeniden atılmalıdır.

Bocce Nedir? Bocce Oyunu Nasıl Oynanır? | Bocce Sporu Kuralları
Bocce Nedir? Bocce Oyunu Nasıl Oynanır? | Bocce Sporu Kuralları

f)Hakem kenarlara çarpan bir topu avantaj kuralına uymadan saha dışına çıkardığı

takdirde atılan top veya misket iptal edilerek oyun dışı bırakılır. Misket ise el değiştirir.

g)Bir müsabaka esnasında karşılıklı atılan topların miskete olan uzaklıkları eşit

ise, son oynayan takım puan alana kadar atışa devam eder. Atışlar sonunda hala eşit mesafe devam ediyorsa oyun geçersiz sayılarak yeniden ve karşı taraftan devam eder.

h)Önceden işaretlenmiş bir top kendi kendine hareket ederse, tekrar eski yerine konur. Toplar önceden işaretlenmemişse top yeni pozisyonunda yeniden işaretlenir.

Vurma (Raffa ve Volo) Atışlar Nasıl yapılır ve Kuralları

Vurma atışları, oyuncunun misketi, rakip topu veya kendi topunu vurmak için yaptığı atışlardır. Vurma atışı direkt (volo) veya endirekt (raffa) olarak yapılır.

Bocce Petank

Bocce Nedir? Bocce Oyunu Nasıl Oynanır? | Bocce Sporu Kuralları
Bocce Nedir? Bocce Oyunu Nasıl Oynanır? | Bocce Sporu Kuralları

Petank Fransa’ya dayanan bir oyun olup, günümüzde Fransa’da 700 bin civarında lisanslı Petank oyuncusu vardır. Rekreasyon etkinliği olarak ta yaygın biçimde oynanan bir spor olan Petank, Akdeniz Oyunları ve Dünya Spor Oyunları gibi önemli organizasyonlarda da yer almaktadır. Uluslararası Federasyonu (FIPJP) 1958 yılında kurulmuştur. 4m X 15 m boyutlarında kum, çakıl, toprak, çim türü zeminlerde, 70 – 78 mm çapında metal toplarla, tekler, çiftler veya üçler kategorilerinde oynanır. Ayrıca tanımlanmış zor hedeflerin vurulması suretiyle oynanan vurma oyunu (Altın Nokta) vardır. Dünyada çok yaygın bir sistem olan Petank oyunu, ülkemizde de hızla yaygınlaşmaktadır.

Bocce Sahası Ölçüleri ve Özellikleri

Bocce sahası, ölçüleri ve özellikleri
Bocce sahası, ölçüleri ve özellikleri

Bocce kenarları 26 metre 50cm uzuluğunda, 4 metre 50 cm genişliğinde ve etrafında 25 cm yüksekliğinde setler bulunan bir sahada oynanır.

Bocce sahası, ölçüleri ve özellikleri
Bocce sahası, ölçüleri ve özellikleri

Dünyanın en eski spor dallarından biri olarak kabul edilen bocce oyununu kısaca anlattık. Aşağıdaki ingilizce bonus videoda oyunun nasıl oynandığını ve kuralları hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Raffa Sahaları Ölçüleri ve Özellikleri

Raffa sahaları yapılırken aşağıdaki hususlara riayet edilir;

a)Raffa oyunu, çevre yüksekliği 25 –30 cm ve 5 cm kalınlığında metal olmayan tahta

ve benzeri malzemeyle çevrili, içi ( taban ) çizgilerle bölümlere ayrılmış, son derece pürüzsüz ve düz bir alan üzerinde oynanmalıdır.

  1. b) Saha uzunluğu 26.50 metre, genişliği 4.00-4.50 metre arası olmalıdır.
  2. c) Sahanın her iki ucundaki sınır belirleyici tahtanın üzeri, esnek malzemeyle veya lastik kaplı olmalıdır. Kaplanacak esnek malzeme, misketin çarparak geriye itilmesini sağlar. (Bu kısım tabana değmeyecek şekilde asılı olmalıdır.)
  3. d) Oyun esnasında, saha içinde ve etrafında yetkisiz insanlar ve oyunculara zarar verecek metal levhalar, eşya ve diğer benzeri yabancı maddeler bulunamaz.
Bocce nedir? Raffa oyunu nedir? Nasıl oynanır? Raffa sahası ölçüleri
Bocce nedir? Raffa oyunu nedir? Nasıl oynanır? Raffa sahası ölçüleri

Bocce Nasıl Oynanır?

Bocce hakkında daha fazla bilgi için Wikipedia linki için buraya tıkla.