Sağlıklı Beslenme için 17 Sihirli Öneri |Dengeli Beslenme Programı ve Listesi

saglikli Beslenme icin 17 Sihirli oneri-Dengeli Beslenme Programi ve Listesi-haberpop-diyet-gunluk program
saglikli Beslenme icin 17 Sihirli oneri-Dengeli Beslenme Programi ve Listesi-haberpop-diyet-gunluk program
  1. Kahvaltı yapın! Kahvaltı, en önemli öğündür. Çünkü akşam ile sabah arası en uzun açlık dönemidir. Vücut gece boyu onarım ve yeni doku yapar. Beynin ihtiyaç duyduğu enerji tükenmiştir. Kahvaltı yapılmadığında: yorgunluk, halsizlik, güçsüzlük, baş ağrısı, dikkat azlığı meydana gelir.
  2. Günlük tüketilen besinlerin çok çeşitli olmasına özen gösterilmeli ve bu besinlerin çoğunluğunu hayvansal gıdalar yerine bitkisel gıdalardan seçmelidir.
  3. Günlük diyetlerde ekmek, tahıl grubu gıdalar (bulgur, mısır, pirinç vb.) veya patatesin bulunmasına özen gösterilmelidir.
  4. Az şekerli besinler tercih edilmeli, çay şekeri gibi rafine şekerleri mümkün olduğunca tüketmemeli, tatlılar ve şekerli içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.
  5. Fast-food tüketimini azaltın! Aşırı fast-food tüketimi, yağ içeriği yüksek olduğundan kalp damar hastalıkları ve şişmanlık başta olmak üzere birçok kronik hastalığa zemin hazırlar. Vitamin ve mineral yönünden dengesiz olduğu için, kansızlık ve büyüme geriliğine neden olabilir. Bu gıdaların kanserojen madde içerdiği de bilinmektedir.
  6. Aşırı kola ve meşrubat tüketimi şişmanlık ve diş çürüklerine neden olabilir. Bunun yerine ayran ve taze meyve suları tüketilmeli.
  7. Öğün aralarında çikolata, cips gibi yiyecekler yenilmemelidir.
  8. Garnitür olarak kızartma yerine çiğ sebzeler, ızgara ve fırınlanmış ürünler tüketilmelidir.
  9. Protein kalitesi yüksek olduğu için her gün mutlaka bir adet yumurta tüketilmelidir.
  10. Ketçap ve mayonez gibi soslar mümkünse ev yapımı olmalıdır.
  11. Kuru baklagiller, posa ve protein değerlerinin yüksek, yağ değerlerinin düşük olması nedeniyle özellikle kalp-damar ve diyabet hastalarının diyetinde sıklıkla yer almalıdır.
  12. Bağırsak sağlığı için tam tahıl ürünlerini tüketilmelidir.
  13. Tuz tüketimi, günlük 1 çay kaşığını geçmemeli. Mümkünse yemeklere ilave tuz atılmamalı, çünkü salça vb. gıdalar nedeniyle ihtiyacımız olan tuzu zaten almaktayız.
  14. Vücudunuzun düzenli çalışması ve besin tüketimi ile vücutta oluşan zararlı maddeleri atmak ve vücut ısı dengesini sağlamak amacıyla günde ortalama 2.5 litre (8-10 su bardağı) su içilmelidir.
  15. Açıkta satılan besinler alınmamalı, gıdalar güvenli ve hijyenik bir şekilde hazırlanmalıdır.
  16. Özellikle yemekten önce ve sonra eller yıkanmalı, düzenli diş fırçalama-misvak kullanma alışkanlığı devam ettirilmelidir.
  17. Her gün orta düzeyde fiziksel aktivite yaparak vücut ağırlığımızı tavsiye edilen sınırlarda tutmalıyız.