Kütük üzerinde yılda 4 ton kayın mantarı üretiyor

kayin-mantari-nasil-uretilirMersin’in Erdemli ilçesinde 3 yıldır kütük üzerinde kayın mantarı üretimi yapan üretici Durmuş Ali Saydam, yılda 4 ton üretim yapıyor. 600 mantar kütüğü ile Mersin’in en büyük üretim alanına sahip olan Durmuş Ali Saydam, hedefinin dış ülkelere ihracat yapmak olduğunu söyledi. 2015 yılında kütüklere ektiği mantarların ilk hasadını yapan üretici Saydam, 3 yılda üretimini 10 katına çıkartmayı başardı.

3 yıl önce köylü çiftçilerin gelirlerini arttırmak ve sosyal ormancılık faaliyetlerini arttırmak için Mersin Orman Bölge Müdürlüğü’nün başlattığı kültür mantarı (Kayın) yetiştiriciliği kapsamında 60 kütükle işe başlayan Durmuş Ali Saydam, kısa sürede üretimini 600 kütüğe çıkartarak yılda 4 ton mantar üretmeyi başardı.

kayin-mantari-nedir-ilginc

Saydam, “Çiftçilikle uğraşıp yılda 5 bin TL gelir elde ederken şimdi kayın mantarından yıl da 50 bin liraya kadar gelir elde edebiliyorum. Kayın mantarı yetiştirmeye başladıktan sonra mahallemizde birçok kişi de mantar yetiştirmeye başladı. Onlara da bir şekilde destek oluyorum. Daha önce hayvan yetiştirilen ahırlarda şimdi kayın mantarı yetiştirilmeye başlandı” dedi.

kayin-mantari-nedir-video

Kazandığı para ile market açtı

Kayın mantarının kilosunu 15 TL’den sattığını söyleyen üretici Saydam şunları söyledi:

“Ürettiğim kayın mantarını yurt genelinde sipariş üzerine şu an 8 ayrı şehre satış yapıyorum. Kazandığım parayla mahallemizde kendime ait market açtım. Şuanda Mersin’in en çok kayın mantarı üreten kişisiyim. Hedefim, 600 olan kayın mantarı kütük sayısını 1000’e çıkartmak. İnşallah hedefime kısa zamanda ulaşacağım. Yetkililerden, kayın mantarını yurt dışına ihracatı için destek bekliyorum.”

kayin-mantari-nedir

Kayın mantarı nedir?

Kayın mantarı (Pleurotus cornucopiae) kavak mantarı olarak da tanınan mantar türlerinden olan bu mantar yenen lezzetli mantarlardan biridir..
Türkiye’de en çok bilinen ve yenen mantar türüdür.Kısmen ya da tamamen çürümüş ya da devrilmiş kızılağaç,akçaağaç,kavak ya da kayın gibi pek çok ağaç kütükleri üzerinde yetişir. Daha çok ılıman bölgelerde nehir vadilerinde sonbahar,erken kış ve ilkbaharda görülürler.

kayin-mantari-istiridye-mantari-mantar

Bu mantarların şapkaları yetişme koşullarına ve tipine bağlı olarak 15 cm çapına kadar büyüyebilir.Genel olarak kirli beyazdan gri,morumsu-gri ve gri-kahverengine kadar değişen renklerde görülür.Şapka dil şeklinde,kenarları düz ya da kıvrıktır. Şapkanın hemen altında bulunan ve üreme organları olan lameller beyazımsı gri, aşağıya doğru sarkık, geniş yüzeylidir.

Türkiye’de mantar nasıl yetiştirilir?

Yorumunuzu yazın