Kurban Bayramı 2016 ne zaman – Bayram tatili kaç gün olacak?

Kurban Bayramı ne zaman ve kaç gün tatil? Bugünlerin en çok merak edilen sorusu bu: Kurban Bayramı tarihi ve ne zaman, Bayram turları ile tatil yapmak isteyen vatandaş açıklama beklerken geldi. 2016 Kurban Bayramı ne zaman? Vatandaşlar Kurban Bayramı tatili 9 gün mü olacak merak ediyor. Numan Kurtulmuş yaptığı açıklamada Kurban Bayramı ne zaman sorusuna yanıt vermeye çalışarak bu konuda bir çalışma yapılıyor büyük ihtimalle 9 günlük bayram tatili olacak diyerek basın açıklamasını devam ettirdi.  Peki bayram tatili hangi gün sorusunun ve kimlere bayram tatili verilecek sorusunun detayları haberimizin içinde.

KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN? HANGİ GÜN? 2016

Arefe günü 11 EYLÜL 2016 PAZAR
Kurban Bayramı 1. günü 12 EYLÜL PAZARTESİ
2. günü 13 EYLÜL SALI
3. günü 14 EYLÜL ÇARŞAMBA
4. günü 15 EYLÜL PERŞEMBE

Kurban Bayramı için de 9 günlük bayram tatili beklentisine Numan Kurtulmuş’tan açıklama geldi. Bayram tatilinin büyük ihtimalle 9 gün olacağını belirten Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu’na henüz kararı ulaşmadı, dedi.

Kurban-Bayramı-2016-ne-zaman---Kurban-Bayramı-tatili-kaç-gün-son-dakika
Kurban Bayramı 2016 ne zaman

KURBAN NASIL KESİLİR?

Kurban,  ilk üç gününde kesilir. Kurban kesim vakti, Bayram namazı kılınan yerlerde, bayram namazı kılındıktan sonra,  kılınmayan yerlerde ise Sabah namazı vakti girdikten sonra başlar. Bayramın üçüncü günü güneş batıncaya kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüzleri kesilmesi uygundur. Bayramın birinci günü kesmek daha faziletlidir.

Şafii mezhebine göre ise bayramın dördüncü günü de kesilebilir.

KURBANI KİMLER KESMELİDİR?

Kurban kesmek, âkil, baliğ (akıllı, ergen), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslüman’ın yerine getireceği mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr. altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir. Dolayısıyla bu kişi Allah’ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir.

Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, bayram tatiliyle ilgili açıklamada bulundu. Tatilin 9 gün olacağını belirten Kurtulmuş, “Büyük ihtimalle Kurban Bayramı tatilimiz 9 gün olacak, ama onun kararı henüz Bakanlar Kuruluna gelmedi” dedi

Bayram ne zaman ve kaç gün tatil olduğunu içişleri bakanlığı sitesinden takip edebilirsiniz.

 

Bu ölçü aynı zamanda zekat için de geçerlidir. Ancak zekat nisabında malının artıcı olması ve üzerinden bir yıl geçmiş bulunması şarttır.

Kurban nisabında bunlar aranmaz. Kurban kesme günlerinde zengin olan kimseye kurban kesmek vacip olur.

KURBAN NASIL KESİLİR?

Hayvanı keserken öncelikle evdac adı verilen nefes borusu, yemek borusu, boynun iki yanında bulunan şah damarının tamamen kesilmesi şarttır. Bu 4 kısım tamamen kesilmeden usulüne uygun kesim işlemi gerçekleştirilmiş görülmez ve bu şekilde kesilen kurban eti de yenmez, sahih olmaz.

Kurban kesecek kişide bulunması gereken şartlar:

– Müslüman veya Yahudi ve Hristiyan gibi bir kitaba mensup olması

– Kesmeye yetecek kadar aklı ve kestiğini anımsayacak hafızasının olması

– Hayvanı kesmeye yetecek güç ve kuvvetinin olması

– Kurbanı keserken, hayvanın boğazlama işlemi sırasında Allah’ın ismini anması, besmele çekmesi, bismillah diyebilmesi

Kurban Bayramı 2016 ne zaman 2016
Kurban Bayramı 2016 ne zaman tatil kaç gün

BAYRAM GECESİ VE GÜNLERİNDE YAPILMASI MÜSTEHAP OLANLAR

a) Bayram gecelerini dua ve ibadetle ihya etmek, kaza namazı kılmak, Kur’an okumak ve Allah Teâlâ’dan af ve mağfiret dilemek. Çünkü duaların makbul olduğu gecelerden birisi de bayram geceleridir. Nitekim Peygamberimiz şöyle buyurmuştur:

“Ramazan ve kurban bayramı gecelerini, sevabını umarak ibadetle geçiren kimsenin kalbi, kalplerin öldüğü gün ölmez.”(l9)

b) Bayram sabahı erken kalkarak yıkanıp temizlendikten sonra namaza gitmek.

c) Güzel koku sürünmek.

d) Temiz ve yeni elbise giyinmek.

e) Gücü yetiyorsa namaza yürüyerek gitmek.

f) Güler yüzlü ve sevinçli görünmek.

g) Yoksullara çokça sadaka vermek.

h) Bayram namazına giderken yolda tekbir getirmek.

i) Kurban kesecekse kurban etinden yiyinceye kadar oruç tutuyormuş gibi bir şey yiyip içmemek.

j) Kurban etinden iftar etmek. Çünkü peygamberimiz böyle yaparlardı.

k) Çoluk çocuğuna bolluk göstermek.

2016 Kurban Bayramı ne zaman? Vatandaşlar Kurban Bayramı tatili 9 gün mü olacağını merak ediyor. Çalışanlar tatillerini daha uzun yapabilmek için hükümetten haber bekliyor. 2016 kurban bayramı ne zaman başlayacağını haberimizden öğrenebilirsiniz. Bakan Numan Kurtulmuş Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olabileceğine dair açıklamalarda bulundu. İşte Kurban Bayramı ile ilgili detaylar…

Görülüyor ki, Kur’an da Hz. İbrahim’in gördüğü rüyanın vahiy olduğunu teyit etmiştir. Çünkü Cenâb-ı Hak kendisine seslenirken: “Ey İbrahim, gördüğün rüyaya gerçekten sadakat gösterdin.” buyurmuştur.
İbrahim a.s, Allah’ın emrine boyun eğerek oğlunu kurban etmek üzere şakağı üzerine yatırınca Cenab-ı Hak, İsmail’in yerine bir koyun kurban etmesini emretmiştir. Bu, Allah’ın insanlığa büyük bir lütfudur. Allah, insanları Hz. İbrahim’in aracılığı ile insanı kurban etmekten korumuş olmasaydı muhtemelen insanlar, insan kurban etme, gibi korkunç bir geleneğe sahip olabilirdi ve insanları bu korkunç gelenekten kimse de kurtaramazdı.

İbrahim a.s oğlu yerine Cenâb-ı Hakk’ın kendisine gönderdiği koçu kurban etmiştir. Böylece kurban Hz. İbrahim’den sünnet olarak bize intikal etmiştir.

Kurban, insanın Allah’a yaklaşmasına ve O’nun rızasını kazanmasına vesile olan bir ibadettir. “Kurban”kelimesinde bu mana vardır. İnsan kurban kesmekle İbrahim (a.s.) gibi Allah’a ve O’nun emirlerine bağlılığını, gerekirse O’nun rızasını kazanmak için her fedakârlığa katlanacağını göstermiş olur.

KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN?

Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak için yapılan her şeyde esas olan iyi niyettir. Kurbanda da böyledir, iyi niyet ve ihlas esastır. Bakınız, bu konuda Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyuruluyor:
“Onların (kurbanların ) ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşır. Fakat O’na sadece sizin takvanız ulaşır.” Esasen Allah Teâla ancak takva sahiplerinin yapmış oldukları ibadetleri kabul eder. Maide suresindeki şu ayet-i kerimeler bu konuyu bir örnek vererek açıklıyor. Allah Tealâ buyuruyor.

“(Ey Muhammed) Onlara Adem’in iki oğlu ile ilgili haberi hakkıyle oku. Hani her ikisi birer kurban sunmuşlardı, birinden kabul edilmiş, diğerinden kabul edilmemişti (Kurbanı kabul edilmeyen ötekine).
-Seni öldüreceğim, demişti. Diğeri ise :
– Allah, yalnız kendisinden korkanlardan kabul eder, dedi ve devam etti : “Allah’a yemin ederim ki sen beni öldürmek için bana el uzatsan da ben seni öldürmek için sana el uzatacak değilim. Ben, alemlerin Rabbi olan Allah’tan korkarım.” dedi.

Görülüyor ki, kurban kesenlerden biri iyi niyeti ve Allah’tan korkması sebebiyle sunduğu kurban kabul görmüş, diğeri ise kötü niyeti sebebiyle kurbanı kabul edilmemiştir.

Sevgili Peygamberimiz de bu konuda şöyle buyurmuştur :
“Amellerin kıymeti ancak niyetlere göredir. Herkesin niyet ettiği ne ise eline geçecek olan ancak odur.”(4)
Kurban, İslâm’daki sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın bir başka örneğidir. Her gün dünyada sayısız hayvan kesilir ve bundan çoğunlukla varlıklı kimseler yararlanır. Halbuki kurban bayramında kesilen kurbanlardan daha çok yoksullar ve hayır kurumları istifade eder.

KURBAN KESMEK İÇİN NE GEREKLİ

Herhangi mali bir ibadetin borç olması için ön görülen zenginlik ölçüsü ‘Nisap’ kelimesi ile ifade edilmektedir.
Kurban nisabı, kişinin temel ihtiyaçları olan oturacak evi, evinin yeter derecede eşyası, binek için olan hayvanı, üç kat elbisesi, kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin bir yıllık nafakalarından ve borcundan fazla 80, 18 gr. altın veya bunun kıymeti para ve eşyaya malik olan kimse kurban kesecek kadar zengin demektir. Bu kimseye yılda bir defa kurban günlerinde kurban kesmek vacip olur.

Yorumunuzu yazın