Fil adam hastalığı yüzünden sokağa çıkamıyor

Hindistan’daki Seil isimli adam, sahip olduğu ‘Fil Hastalığı’ yüzünden zor günler geçirmekte. Çocukluğunda fark edilen Fil Adam Hastalığı ona zorlu bir çocukluk dönemi geçirdi.

SOKAKTAKİLER ONDAN KORKUP KAÇTI

Seil, küçük yaştayken sokağa çıktığında normalin üzerinde bir büyüklükte olan yüzü sebebiyle çevresindekilerin ondan korkup kaçtığını anlattı. Bugünlere gelene kadar çok sıkıntılar çektiğini söyleyen adam artık eskisi gibi olmadığını ve şimdilerde insanlar onun görünce kaçmıyor hatta konuşmak için çaba sarf ettiklerinden bahsetti.

Çocukları için endişe den aile bu hastalığa bir an önce bir çözümün bulunup dünyadaki buna benzer tüm hastaların bir an önce tedavi edilmesini umduklarını açıkladı. Bazı doktorların çocuklarının tedavisini takip ettikleri ve yakından ilgilendiklerini belirttiler.

FİL HASTALIĞI NEDİR KİMLERDE OLUR?

Peki bu hastalık nedir ve kimlerde olur şimdi ona bakalım. Genellikle tropikal iklim olan yerlerde meydana çıkan bir asalak hastalık türüdür. Fakat bu hastalığa benzeyen çeşitli semptomlar da aynı isimle anılmaktadır. Fil hastalığı ismini bacakların gittikçe şişmesi ve deri tabakasının sertleşmesiyle birlikte bir filin ayaklarına benzemesinden almaktadır. Lenf yollarının tıkanmasıyla meydana gelen bu hastalığa benzer bir başka rahatsızlık da lenfödemdir.

FİL HASTALIĞI NEDEN OLUR?

Vücudumuzun temel yapı taşları olan hücreler bir sıvı içerisinde yer almaktadır. Bu sıvının (lenf sıvısı) içerisinde hücrelerin canlılığını devam ettirebilmesini sağlayan besin maddeleri ve oksijen bulunmaktadır. Hücreler gereksinim duydukları zaman bu maddeleri buradan temin ettikleri gibi atık maddeleri de aynı sıvıya verirler. Bu sıvı içerisinde bulunan atık maddeler lenf kanalları ile  damarlara ve oradan da genel dolaşım sistemine iletilmektedir. Fil hastalığının temelinde burda meydana gelen bir problem yatmaktadır. Lenfödem durumunda, isminden de anlaşılabileceği üzere lenfatik sıvının hücrelerin arasındaki dokuda birikerek, çoğunlukla bacak ve kollara, nadiren olsa da vücudun diğer taraflarında şişmeye neden olması şeklinde tanımlanmaktadır.

Yorumunuzu yazın