En Tehlikeli 10 Katil Kuş Türü

En tehlikeli ve yırtıcı kuş türleri - Cassowary
En tehlikeli ve yırtıcı kuş türleri - Cassowary

Katil kuşlar deyince akla ilk gelen şey ünlü yönetmen Alfred Hitchcock’un en popüler filmlerinden biri olan The Birds “Kuşlar” gelir. aşağıda sizlere 10 tane katil uçan memeliyi tanıtacağız. Kuşlar dünyadaki milyonlarca insana benzersiz bir doğa deneyimi sunarak yeryüzündeki en büyüleyici ve kolayca takdir edilen yaratıklar arasındadır. Çoğu kuş, insanlara dünyadaki en az zararlı hayvanlar arasında yer alır. Bununla birlikte, bazı türlerde, keskin gagaları, güçlü bacaklar, içgüdüleri veya uçma kabiliyetinin uyumu, eşi benzeri olmayan acımasızlığıyla bir “savaş kuşu” yaratır. Masum gözüken bir kuşun “Bir tabur askeri öldüren kuş” adıyla anıldığını duydunuz mu? Hadi şimdi 10’dan geriye sayarak katil kuşları tanıyalım.

En tehlikeli kuş türleri - Kırmızı kuyruklu şahin
En tehlikeli kuş türleri – Kırmızı kuyruklu şahin

10- Kırmızı Kuyruklu Şahin (Buteo jamaicensis) – Yaralama Potansiyeli

İlk tehlikeli kuş türümüz şahin. Kırmızı kuyruklu Şahin Kuzey Amerika’nın büyük şahinlerinden biridir ve en tanıdıklarından biridir. Bu, en düzenli görülen Buteo veya açık şal, kara bölgeleri, otoyol kenar boşlukları, parklar, yerli prairie ve hafif ormanlık habitatların kenarlarında bulunabilir.Kırmızı kuyruklu kuyruklu köpekler 3 ila 4.4 kilo arasında değişir ve kanat genişliği yaklaşık 5 fittir. Yuva açık alanların yakınında bir ağaca yerleştirilir ve şiddetle savundu. Yuva insanlar tarafından uğrak yeri olan bir alanda yapıldığında, şahin bir tehdit olarak algılanabilir ve onları kendi topraklarından sürmeye teşebbüs edebilir.Saldırılar genellikle hızlı saldırıları ve büyük talones ile kesim gerektirir. Connecticut’ta, 2010 şahin yuvalanma sezonunda, birden fazla kişiye bir bölge müdürü tarafından saldırı düzenlendi. Birkaç kurban kafasına vuruldu ve yaralandı ve okul atletizm sınıfları kapalı alanda taşınmak zorunda kaldı.

9- Kar Baykuşu (Bubo scandiacus) – Yaralama Potansiyeli

En tehlikeli kuş türleri - Kar baykuşu
En tehlikeli kuş türleri – Kar baykuşu

Kar baykuşlarını Harry Potter serisi tarafından hepimizin yakından tanıdığı bu saldırgan kuş türü en kuzeyde yaşayan avcı kuşlardan biridir. Kar baykuşları, Arctic Circle civarındaki tundra üzerinde yaşar ve -50 derecelere kadar düşük sıcaklıklarda yaşayabilir.  Bu kuş 1 metrenin üzerinde kanat açıklığı ve 45 cm boylarında olabilirler. Ağırlıkları 3kg’dan fazla olabilir.  İnsanlardan gelen bir tehdit algıladıklarında jilet gibi pençeleriyle baş edebilirler. Ciddi yaralanmalar – özellikle gözler için – kesin bir olasılıktır. Acele bir geri çekilme ile birlikte eğilip yüzü korumak şarttır.

8- Sakallı Akbaba (Gypaetus barbatus) – Öldürme/Yaralama Potansiyeli

Sakallı akbaba - En tehlikeli kuş türleri
Sakallı akbaba – En tehlikeli kuş türleri

Lammergier, (Sakallı Akbaba) Almanca’da “Kuzu akbabası” olarak geçer. Bu akbabalar yaralı hasta ya da başka sebepten ötürü kırsal alanda sürüsündan ayrılmış kuzu ve benzeri hayvan türlerini avlanmalarıyla bilindikleri için “kuzu avlayan kuş” olarak bilinirler. En yırtıcı akbaba cinsi olan bu tür daha çok kuzularla beslendiklerine inanılıyor. Bu akbabaların, potansiyel olarak tehlikeli hale getiren etken ise havadan öldürücü pençeleriyle sert dalışlar yapmak. Sakallı Akbaba, avlarının kemiklerindeki yumuşak iliği çok sever ve öldürdükleri avlarının ilk o bölgesine adapte olmuştur. Kemik iliklerine ulaşmak isteyen bu katil ve zeki kuş türü, kemikleri havadan kayalıklara bırakarak kırılmalarını sağlar. Böylece kırılan kemiğin içindeki iliğe ulaşması kolaylaşır. Bu, çevredeki insanlar için kesin bir tehdit oluşturmaktadır. Yırtıcı kuş türlerinden biri olan Sakallı Akbaba, kaplumbağaların bol oldukları yerlerde ikamet ederler.

7- Çizgili Baykuş (Strix varia) – Yaralama Potansiyeli

Çizgili Baykuş (Strix varia)
Çizgili baykuş (Strix varia)

Çizgili baykuş ya da kuzey çizgili baykuşu, doğu Kuzey Amerika’ya özgü bir tür. Yetişkinler büyüktür ve göğüsteki çizgiler kahverengiden griye tonlar bulundurur.  Güney Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ormanları bataklığa maruz bırakan, yalın, orta boy bir av kuşudur. Kanat açıklıkları, 1.2 mt’ye kadar çıkabilir ve 1-1.5kg aralığında değişir. Çizgili baykuş daha çok küçük hayvanları av olarak seçiyor. Son zamanlarda av sahalarını kuzeye ve batıya doğru British Columbia’ya kadar genişletti. Kuzeybatı Pasifik’teki doğa yürüyüşçüleri, çizgili baykuşun hüküm sürdüğü ormanlarda yürüyüş yapmak için bir bedel ödüyor. Kurbanlar avcı baykuşun gelip gelmediğini duymaz, çünkü uzman tüyler baykuşun uçmakta olan uçuşunu susturur. Kuşlar jilet gibi pençelerini kullanarak avlarının kafalarını hedef alıyor. Ölümcül baş yaralanmalarına neden olabilir.

6- Dalgıç Kuşu (Gavia immer) -Öldürme/Yaralama

Dalgıç kuşu - En tehlikeli kuş türleri
Dalgıç kuşu – En tehlikeli kuş türleri

Bu tehlikeli kuş türü Avrasya’da “Dalgıç kuşu” olarak bilinir. Bilimsel adı Gavia immer olan bu kuş bazı bölgelerde de “büyük kuzey dalıcısı” olarak bilinir. Yırtıcı kuş türlerinden biridir. Gaviiformes kuşunun beş türü genellikle dalgıç kuşları olarak bilinir. Kuş evriminin en erken safhalarına kadar uzanan, dünyanın ilkel kuş türü arasındadır. Dalgış kuşu (loons), Kuzey Avrasya ve Kuzey Amerika’daki ılıman ormanlar, kıraç orman ve kutup tundra arazilerindeki göllerin yakınında yuva yaparlar. Kış aylarında,  güney yarım kürede güvenli kıyılarda kış geçirmek için kısa bir yol kat eder. Bu ortalama 3-5 kg’lık kuşlar, avlarını mızrak gibi kullandıkları jilet gibi keskin gagalarıyla öldürür. Su ve hava kirliliği, kuş popülasyonlarında düşüşe neden olmuştur. Kuş bilimciler hareketlerini izlemek için çareyi bacaklarına bant yerleştirmekte bulmuştur. Talihsiz bir kuş bilimcisi, bir dalgıç kuşunu incelediği sırada kuş tarafından kendisini avlamaya gelen bir tehlike olarak algılayıp sivri gagasını göğüs kafesine saplayarak olay yerinde hemen ölmesine sebep olmuştu.

5- Dilsiz Kuğu (Cygnus olor) – Öldürme/Yaralama

Dilsiz Kuğu
Dilsiz Kuğu

Dilsiz kuğu, kuzeyde yaşayan en yaygın kuğu türüdür. Dilsiz kuğu, dünyanın en büyük su kuşlarından biridir. En agresif ve bölgelerini korumak için her şeyi yapabileceklerini söylememe gerek yok görmüyorum. Kuşlar Avrasya’ya özgü olmakla beraber dünyanın birçok yerinde bulunurlar. En ünlüsü Kuzey Amerika. Dilsiz kuğular, diğer kuğuların türünün aksine, yapay göletlerde, halkın sıkça ziyaret ettiği göllerinde yaşar. Yuvalarını potansiyel yırtıcılara şiddetle karşı savunurlar. Bir insan yuvasına yaklaşırsa, 11 kiloluk kuş, tıslayarak büyük bir saldırı yapacaktır.  Yeri geldiğinde bir savaşçı kuş olan bu kuğu ciddi yaralanmalara, kırık kemiklere, çürüklere ve göz yaralanmalarına hatta ve hatta ölümlere bile sebebiyet verebilir.

4- Martı (Larus argenatus) – Öldürme/Yaralama

Martı - En tehlikeli kuş türleri
Martı – En tehlikeli kuş türleri

Avrupa ringa martısı (European Herring Gull) büyük bir martıdır. Batı Avrupa kıyılarındaki en iyi bilinen martı türlerinden biridir. Kolonyal yuvalayan martılar, özellikle Avrupa Herring Gull gibi daha büyük türler, algılanan davetsiz misafirlere karşı oldukça agresif olabilir. Kentsel alanlardaki artan çöp seviyeleri ve güvenilir besin maddesi martıları bu yeni yaşam alanlarında yuvalamaya teşvik ederek insanlarla çatışmayı artırdı. Kuşlar saldırgan bir şekilde insanlardan yiyecek çaldı ve büyük, usturaya benzeyen gagaları yüzünden potansiyel yaralanmalara neden oldular. 2002’de, yaşlı bir adam martı saldırısından sonra kalp krizinden öldü.

3- Avustralya Saksağanı (Cracticus tibicen) Öldürme/Yaralama

Avustralya Saksağanı - Cracticus-tibicen
Avustralya Saksağanı – Cracticus-tibicen

Bu saksağan türü Avustralya ve Güney Yeni Gine’de bulunan orta boy bir siyah-beyaz paserin kuşudur. Avustralyalı saksağanı, karga ve kuzgunun güneyli akrabasıdır. Ayrıca kasapkuşu ailesi ile yakından ilişkilidir. Yırtıcı bir kuş türüdür. Bu türün beslenme alışkanlıkları nispeten zararsızdır, çünkü büyük ölçüde yeryüzünde yaşayan omurgasızlara odaklanmaktadırlar. Ancak bu devasa kuş, gezegendeki en tehlikeli kuş türleri arasında yer alır. Kuşlar altı haftalık yuvalanma sezonunda korkunç davranışlar sergiler. En savunmasız oldukları yerlere saldırmak için çiftler halinde saldırı düzenlerler. İnsanlar için, baş ve yüz bölgelerinin hedeflendiği anlamına gelir; Göz yaralanmaları, ciddi et yaraları ve kafa travmaları yaşanabilir. Bisikletliler ya da yayalar gibi kişiler bu davetsiz misafirin jilet gibi keskin pençelerine ve büyük, sivri gagasının darbelerine maruz kalabilir.

2- Devekuşu (Struthio camelus) – Öldürme/Yaralama

Devekuşu - Struthio-camelus
Devekuşu – Struthio-camelus

Afrika Devekuşu, dünyanın en büyük kuşudur. Devekuşu ortalama 110 kiloluk ağırlığı ve yaklaşık 2 metre yüksekliğe ulaşabilir. Bu tür kuşların uzun kirpikleri ve geniş gagalarıyla komik görünebilirler. Ancak bölgesini kotuyan bir devekuşu hafife alınaack bir durum değildir. Avına saldıran devekuşu gerektiğinde saatte 70 km hıza ulaşabilir. Genellikle yaşam alanlarına girildiğinde veya yavrularına karşı tehdit algıladıklarında insanlara saldırırlar. Devekuşlarının büyük ayak kemikleri ve 3-5cm uzunluğunda çiviye benzer tırnakları vardır. Gözlerine kestirdikleri insanları saniyeler içinde yakalayabilirler. Güney Afrika’daki yaşam alanlarında yılda üç saldırı meydana gelir. Devekuşu üreme alanlarına yapılan müdahaleler sonrasında meydana gelen saldırılardan bir çok insan yaşamını kaybetti.

1- Güney Cassowarry (Casuarius casuarius) – Öldürme/Yaralama

En tehlikeli kuş türü - Güney Cassowarry (Casuarius casuarius
En tehlikeli kuş türü – Güney Cassowarry (Casuarius casuarius

Ve geldik en tehlikeli kuş türüne; Güney Cassowarry kuşu. Namı diğer: Bir tabur askeri öldüren kuş. Bu tehlikeli kuş türü saldırılarıyla meşhurdur. Kuzey Avustralya ve Yeni Gine doğumlu, ratite ailesinin yağmur ormanlarında yaşarlar. Cassowary’lerin siyah tüyleri ve mavi deri lekeleri vardır. Kemikli bir kafatasıyla saurian bir görünüm verir. Bu kuşlar 60 kilo ağırlığında ve yaklaşık 2 metre boyunda olurlar.Tıraş bıçağı gibi keskin vuruşlara sahip olan ve herhangi bir hayvanın en güçlü tekme kuvvetinden birine sahip olan cassowarryler, algılanan bir tehdide karşı koymaktan çekinmezler. Cassowary yaşam alanlarına giren davetsiz insanlar, bir Cassowary saldırısıyla anında öldürülebilir. Normalde, cassowarryler, bitkilerle ve eklem bacaklıları yiyerek ormanlık alanlardan barış içinde yaşar.Fakat yukarıdaki tüm kuşlarda olduğu gibi bu türün de sizi kandırmasına izin vermeyin.

Yorumunuzu yazın