Home İlginç Tripofobi: Delik fobisi de denilen bir fobi çeşidi

Tripofobi: Delik fobisi de denilen bir fobi çeşidi

Kimilerinin tripofobia şeklinde nitelediği Tripofobi nedir ve nasıl geçer? Namı diğer ‘Delik Fobisi’ olan ve İngilizce adı ‘Trypophobia’ olan bu fobi türü bazı insanların adeta korkulu rüyası. Delik fobisi denilen bu durum insanların toplu halde yan yana duran birçok delikten korkma halidir. Haberimizde Tripofobi testi nasıl yapılır ve tedavisi için gereken her bilgiyi bulacaksınız.

Yani delik fobisi nasıl yenilir, nasıl geçer gibi soruların cevabı bu delik korkusu haberimizde mevcut. Ayrıca haberimizde sizler için çok delikli görsel bir araya getirildi. Tripofobia testi yapmak için makalemizdeki delikli fotoğraflar inceleyebilirsiniz. Eğer Tripofobim var diyorsanız fotoğraflara baktığınızda mide bulantısı ve kusma yaşayabilirsiniz. Şimdi Tripofobia nedir ve delik korkusu nasıl geçer haberimizde detaylı şekilde inceleyelim.

TRİPOFOBİ NEDİR? 

Trypophobia (Tripofobia) hastalığı diye bir şey yoktur aslında. Daha doğrusu bu bir hastalık değildir. Bu bir delik fobisidir (korkusudur). Ama bu rahatsızlık fobi olarak önerilmiş olsa da resmi kaynaklar henüz bunu fobi kategorisine sokmamışlardır. Yani insanlarda böyle bir korku olmasına rağmen resmi kurumlar tarafından henüz fobi olarak kabul görülmemiştir. Delik korkusu çok delikli şeylere baktığınızda mide bulantısı gibi belirtilerle kendini belli eder.

fobi-çeşitler_Tripofobi-nedir_Tripofobi-nasıl-geçer_kurbağa
Tripofobia, delik fobisi, Trypophobia

Tripofobi, birçok desen yada küçüklü büyüklü deliklerden ve korkma halidir. Çeşitli objelerin ve nesnelerin üzerinde doğal oluşmuş ya da sonradan kurgulanmış görüntülerden korkma halidir. Kelime Yunanca delik anlamına gelen ‘trypa’ ile korku anlamına gelen ‘phobos’ kelimelerinin birleşiminde oluşmaktadır.

Terimin 2005 yılında bir internet forumunda ortaya çıktığı düşünülüyor. Kelime İngilizce ‘Trypophobia’ şeklinde yazılmaktadır. Popular Science dergisine yazan Jennifer Abbasi’ye göre bilimsel literatürde nadiren kullanılan Tripofobi kelimesi internet forumlarında ve sosyal medyada kendine oldukça fazla yer buluyor.

Delik fobisi: Tripofobi el, delikli fotoğraf, delikli yüz

Delik fobisi adı üzerinde toplu haldeki birçok delikten korkma ve ürkme halidir. Resmi kaynaklar henüz böyle bir korkuyu fobi literatürüne koymamıştır. Fakat internette bulunan birçok tripofobi el, delikli fotoğraf, delikli yüz ve delik delik olmuş vücut fotoğraflarını gören birçok kişinin bunlardan korktuğunu bilmekteyiz. Hatta delikli şeyler görünce kaşınan ve midesi bulanan insanların dahi olduğunu görüyoruz.

TRİPOFOBİ NASIL GEÇER?

Peki bu delik korkusu (Trypophobia) nasıl geçer sorusuna? Dünyada binlerce insanda delik korkusu tespit edilmiş durumda. İnternette bir çok blog ve forumlarda bulunan vaka bunların ispatı.

Birçok insan bu delik korkusuna maruz kaldığını ve bunun testi ve tedavisi için araştırma yapmaktadır. Aslında bu korku bir hastalık ya da fobi olarak tanımlanmadığı için bilimsel bir tedavi belirlenmemiştir.

fobi-çeşitler_Tripofobi-nedir_Tripofobi-nasıl-geçer_Tripofobi-nasıl-olur_Tripofobi-nedenleri
Tripofobi

Ama yine de bu rahatsızlığa karşı da çeşitli tedavi ve önlemler zamanla gelişmektedir. Bunlardan bir tanesi de kişinin bu tarz görsel ve objelere uzun süre bakmaması olarak açıklanabilir. Kişinin kendi kendini tedavi etmesi çok önemlidir. Hiçbir bilim insanı sizi sizden daha iyi tanıyamaz. Üstelik birçok fobinin kişinin kendi iradesiyle yenebildiğini unutmayalım.

delik-fobisi_Tripofobi-nasıl-geçer_Tripofobi-nasıl-olur_Tripofobi-nedenleri_delikli-hayvanlar
Tripofobi nasıl olur ‘Tripofobia’

Aynı şey diğer korkular için de geçerlidir. Tripofobia nasıl geçer sorusunun en doğru cevabı kişinin kafasından geçer. Belirli bir süre bu tarz görsellere bakmamaya çalışın. Yeterli zamanın geçtiğini düşündüğünüz zaman bir fotoğrafı test amaçlı bakın. Hala rahatsızlık yaşıyorsanız ilkinden daha uzun bir süre bakmamaya başlayın ve tekrar test etmeyi deneyin.

delik-fobisi_Tripofobi-nedir_Tripofobi-nedenleri_Tripofobia_Tripofobi-testi_delik-fobisi_Trypophobia

Böylece zamanla, sahip olduğunuz bu beladan kurtulmaya çalışmış olursunuz. Haberimizin detaylarında bu rahatsızlığı yenmenin her yolunu anlatmaya çalışacağız.

Tripofobi-nedir_delikli-dil_delik-fobisi_Tripofobi-nasıl-geçer_Tripofobi-nasıl-olur
Kedi dili – Fobi çeşitleri

TRYPOPHOBIA HASTALIĞI – TRİPOFOBİA

Tripofobi ilk olarak bir forumda yazılan makaleyle ortaya çıktığı düşünülmekte. Yunanca iki kelimenin birleşmesinden oluşan delik korkusu günümüzün popüler korkularından biri olmuş durumda. Bir çok blog ve makalede işlenen bu fobi yüzünden insanların ne yapacaklarını şaşırmış bir şekilde tedavi yöntemi aradığını görmekteyiz.

Bu fobiye sahip kişi gördüğü delikli objeler, benekli yaralı yüzeyler ve hastalıklı bedenler karşısında bilinçsiz şekilde rahatsız olur. bu rahatsızlık şekillerini haberimizin devamında detaylı şekilde bulabilirsiniz.

DELİKLİ FOTOĞRAFLAR GERÇEK Mİ?

Bazen Tripofobi el üzerindeki delikler ile bazen vücuttaki delikler bazen de hayvan derisindeki deliklerle insanları korkutmaktadır. İnsanlar fotomontaj tekniğiyle elde adilmiş delikli el fotoğraflarını görünce mide bulantısı ve kaşıntı gibi rahatsızlıklarla karşılaşmıştır.

Merak etmeyin gördüğünüz delik deşik olmuş el yüz beden fotoğrafları sizin bu delik fobisini ortaya koymak ve test etmek amacıyla yapılan sahte fotoğraflardır.

Bir çok ziyaretçimiz bu fotoğrafların gerçek olduğunu düşünerek sahip olduğu fobiyi daha da kötü hale taşımakta. İçiniz rahat olsun doğadaki bazı hayvan ve objeler dışında vücudumuzdaki delikli ve desenli fotoğrafların çoğu sahtedir. Aşağıdaki fotoğrafta makyaj tekniğiyle yapılmış, ev yapımı bir delikli kol göreceksiniz.

Buradaki örnekte de ayak tabanına önce bir yapıştırıcı sürüp sonrasında üzerine mısır tanecikleri konularak dikenli bir yüzey izlenimi yaratılmaya çalışılmış. Yapan kişinin başarılı bir çalışmaya imza attığını da buradan söylemek gerek. İnsanların ne kadar bol vakti var diye düşünmeden edemiyorum. Acaba bu tabanı NASA’ya falan mı önerecek Mars’ta gezmek için kullanılsın diye.

TRİPOFOBİ NASIL OLUR?

İnsanlardaki bu delik korkusu kendini çeşitli şekillerde göstermektedir. Delik fobisini genellikle organik objeler üzerinde bulunan küçük küçük deliklere ait görüntüler, örneğin lotus çiçeği tohumları ve kurbağa yumurtaları tetikliyor. Kişi yan yana düzenli ya da düzensiz delikleri görünce kontrolsüz şekilde bazı rahatsızlıklar yaşamakta. Bunlardan bazıları kaşıntı ve tüylerin diken diken olmasıdır.

TRİPOFOBİ NEDENLERİ

Delik korkusu, yapısal ya da küçükken yaşanmış bir travmatik olayın sonucunda insanların edindiği bir fobidir. Bu delik korkusu bazen kalıcı bazen de geçicidir. En belirgin tedavisi ve nasıl geçer diye soru soran okuyucularımız için en samimi cevabımız bu tarz görsellere bakmamanız bakacaksanız da az süreyle bakmanızdır.

Bir de şunu söylemeden geçmeyelim. Aslında bu korkunun geçmişinizle ilgili bir yaşanmışlıktan kaynaklandığı ihtimalini unutmayın. Bu düşünceyle o görüntülerin sahte ve sadece bir grup delikten oluştuğunu ve çoğunun sahte olduğunu düşünerek bunu yenebilirsiniz. Korkularınızı sorgulamak bazen onları yenmekteki en önemli adım olabilir.

Tripofobi-nasıl-olur_Tripofobi-nedenleri_Tripofobia_Tripofobi-testi_delik-fobisi_Trypophobia
Tripofobi nasıl olur #Tripofobia

DELİK FOBİSİ

‘Delik fobisi’ bu fobinin birçok insanı rahatsız etmiş olduğunu oluşturulan forum ve web sitelerindeki paylaşım ve yorumlardan görebilmekteyiz. İnsanların yaşadıkları korkulardan bahsettiği ve testler için paylaşılan delikli fotoğraflar mevcuttur.

Ayrıca sürekli hayatımızda tükettiğimiz bazı gıda ve meyvelerin görüntüsünden bile rahatsız olanlar bulunmakta.

Bu rahatsızlığına sebep olan meyvelerden nar ve portakal başta gelmektedir. Daha sonra korkulan şeylerin başında delikli böcekler, petekler ve kurbağa gibi sıralanabilir. Bu fobiye sahip olanlar bu delikli yüzeylerden oldukça rahatsız olup vücutlarında kaşınma gibi değişikliklerle kendini gösterir.

TRİPOFOBİ TESTİ BELİRTİLERİ

Şimdi gelelim Tripofobi testi nasıl yapılır sorusuna. Aslında çok basit. Haberimizde sizler için birçok delikli fotoğraflar ve videolar koyduk. Bunlara baktığınızda mide bulantısı ve kaşıntı gibi şeyler hissediyorsanız siz de bu delik fobisi (Trypophobia) vardır.

Tripofobi-nedir,-nasıl-geçer-Delik-fobisi-testi
#Tripofobi nedir,

Trypophobia yaşayan kişiler çok sayıda delik içeren bir görüntüyle karşılaştıklarında deride ürperti hissi ve tüylerin diken diken olması, saç diplerinde acı hissi ve mide bulantısı yaşadıklarını söylüyor.

Tripofobi-nedir_Tripofobi-nasıl-geçer_Tripofobi-nasıl-olur_delik-fobisi
Trypophobia: Tripofobi nedir ve nasıl geçer

Bunun yanı sıra vücudun el, kol ve bacak gibi bazı bölgelerinde kaşıntı ile kendini göstermektedir.

Tripofobi testi için TIKLAYIN

DELİK FOBİSİ YAŞAYANLAR

Tripofobi rahatsızlığı yaşayan bazı ziyaretçilerimizin yorumların şöyle:

  •  Delikli fotoğraflar görünce midem bulanıyor.
  • Delikli fotoğraflara bakamıyorum. 
Tripofobi-nedir,-nasıl-geçer-Delik-fobisi-testi-fotoğrafı-testi-kurbağa-delik-korkusu
Tripofobi testi, Trypophobia: Delikli sünger
  • Resimlerden ayrı yazsanıza tedavisini arıyoruz.
  • Al benden de o kadar bir saattir kaşınıyorum ve hala araştırıyorum araştırıyorum düzgün bir tedavi yöntemi bulamadım bu konuda.
Tripofobi-nedir,-nasıl-geçer-Delik-fobisi-testi-fotoğrafı-testi
Delik fobisine bir örnek: Delikli çikolata
  • Abi her tarafım kaşınıyor ama ya!!! o resimler gerçek mi?????? ben onları gerçek olarak düşününce tüylerim ürperdi de. Gerçek mi yoksa sadece psikolojik bunalım mı? Ya gerçekse……. töbe töbe…
  • Fotomontaj kurbağa hariç böyle bi şey olamaz.
  • Lan kıpır kıpır oldum böyle yarım saattir derimle aşureye bakan millet gibi bakışıyoz ya
  • Ulan el resimleri etkiledi sadece oturup ağlayasım geldi görünce
  • Küçükken evin salonundaki tavana bakıp bakıp iğrenirdim tavanın şekli damla motifliydi her yerinde küçük büyük karışık damlalar vardı ama öyle böyle değil baya delikler gözümde büyürdü nefret ederdim o delikleri parçalamak isterdim ellerim titrerdi. Şimdi anladım ki çocukken tribofobim varmış. Şimdi ise resimler o kadar etkilemedi çok şükür geçmiş…
Tripofobi-nedir_delik-fobisi_Tripofobi-nasıl-geçer_Tripofobi-nasıl-olur_Tripofobi-nedenleri_Trypophobia
Tripofobi nedir ve nasıl geçer?
  • Bazıları hafif huylandırdı fakat sorun yok pek. Örümceklerin, böceklerin bacaklarını görünce de kırılacak gibi dokunmaya huylanırım bunun gibi bir çok huylandığım şeyler var. Fakat aşırı değil.

5 YORUM

  1. Senin ben a s O ç. resimlerin hepsini paylaşmış biz burada çözüm arıyoruz senin gibi Adminin a s. o. ç.

Yorumunuzu yazın