İnternette dolaşan son dedikodular kulağınıza geldiyse, üst düzey ceplerin çoğundaki Gorilla Glass ekranlara safir cam adında sıkı bir rakip gelmek üzere olduğunu duymuşsunuzdur. Peki safir cam nedir, gerçekten bu kadar özel bir şey midir?
Senenin başında ortaya çıkan raporlar, Apple’ın 5 inç’lik 200 milyon safir iPhone ekranı üretmek için safir kristal fırınları satın aldığını söylemişti. Yeni sızıntılar ise bu söylentilerin doğru olabileceğini gösteriyor. Örneğin internete sızan bir videoda safir camlı bir iPhone 6 ekranına her tür eziyet yapılıyor, ancak cam bunların altından hasar görmeden kalkabiliyordu.
Safir, sadece bir taş değil, farklı tonlar alabilen saydam bir kristaldir. İçinde herhangi bir yabancı madde bulunmayan safir, pencerenizdeki cam kadar renksizdir.
Ancak saf safiri bulmak zor olabilir. Renkli safirlerdeki maddeleri ayırmak da pek pratik değildir. Safir taşları, genellikle diğer değerli taşlar gibi küçük miktarlarda çıkarılır ve işlenmeleri neredeyse imkansızdır. Bu yüzden saat camları gibi camlarda sentetik safir kullanılmaktadır.
Sentetik safir, genellikle alüminyum oksit tozuna (sonuçta safir de, sadece alüminyum ve oksijenden oluşur) çok yüksek ısı ve basınç uygulanarak üretilir. Telefonlarda kullanılacak olan safir de bu safirdir.
Peki safiri telefonunuzda kullanılacak kadar özel yapan ne? İlk olarak safirin 150 nanometre ile 5500 nanometre arasındaki dalga boylarına karşı yüksek bir saydamlık gösterdiğini söyleyelim. Dolayısıyla safir, ilk ve en önemli ekran testi olan “arkasını görebilme” testini geçmektedir.
Safirin asıl önemli özelliği ise sertliği. Normal camdan yaklaşık iki kat daha, neredeyse elmas kadar sert olan cam, neredeyse çizilmezdir. Safir sert olduğu kadar sağlamdır da: safir kristaller, paslanmaz çeliğin yaklaşık 10 katı sıkıştırma gücünü kaldırabilirler.
Safirin neden her alanda kullanılmadığını muhtemelen merak ediyorsunuz. Bunun cevabı basit: Safir, çok pahalıdır. Safirin maliyetinin büyük bölümü, üretim sürecinden geliyor. Safir cam, üretilirken büyük bir safir bloğu, bir elmas testere veya lazer yoluyla ince bölümlere doğranır. Corning, safir üretiminin Gorilla Glass’a kıyasla yaklaşık 10 kat pahalıya malolduğunu tahmin ediyor. Corning’in tahmini abartılı olabilir, ancak fiyatı 5 kat fazla bile olsa safiri “ucuz” olarak adlandıramayız.
Safirin bir başka özelliği, daha yoğun olması sayesinde biraz daha ince olabilmesi. Dolayısıyla safir, telefonlarımızın daha ince olmasına da olanak tanıyabilir.