Metaverse Nedir? Metaverse Coin ve Arsa Projeleri | Sandbox ve OVR

Metaverse Nedir? Metaverse Coin ve Arsa Projeleri | Sandbox ve OVR
Metaverse Nedir?

İÇİNDEKİLER

Metaverse’de bir arazi patlaması yaşanıyor. Dünya devleri bu yeni evrende kendi köşelerini kapmaya başladı bile. Bu köşelerin neye göre kapıldığını merak ediyorsanız burada da alımlara yön veren en önemli etken, tıpkı gerçek dünyada olduğu gibi, lokasyon.

Geçen ay Mark Zuckerberg Facebook’un artık Meta olarak adlandırılacağını duyurduğunda bu dijital evrene olan ilgi zirve yaptı. Dijital para yatırımcısı Grayscale’e göre meta veri tabanındaki küresel mal ve hizmet pazarı, yakında 1 trilyon dolar değerine ulaşacak.

Daha şimdiden metaverse’ü kendine mekan edinmiş çok sayıda bilindik isim var. Örneğin Justin Bieber bu ay metaverse üzerinden canlı bir konser verdi. Ariana Grande, Weeknd ve Travis Scott’ın son performansları gibi, bu konser de internetin iki boyutlu dünyasını dört boyutlu deneyimlere dönüştüren metaverse’de yapıldı.

metaverse coin
Metaverse nedir

Dünyanın dört bir yanından hayranları, Bieber’ın avatarının şarkılar söylemesini izledi ve bu sırada tabi ki tek izleyiciler onlar değildi. Yatırımcılar da gözlerini dört açmış, olup biteni izliyordu. Önümüzdeki birkaç ay içinde patlayacak gibi görünen dijital arazi yarışına hazırlanan yatırımcılar, metaverse’deki konser mekanlarını, alışveriş merkezlerini ve diğer mülkleri kapıyorlar.

Metaverse Nedir?

Meta evren olarak tanımlanabilecek metaverse, içinde birden çok dijital alan barındırıyor ve bunların her biri avatarların yaşadığı, çalıştığı ve oynadığı 3 boyutlu sanal bir şehir gibi. Fortnite, Animal Crossing ve Roblox evreni gibi popüler video oyunlarını oynamış olan herkes, bu sanal alemlerin neye benzediği konusunda bir fikre sahiptir. Her birinde sanal gerçeklik, video akışı, mobil oyun, avatarlar ve yapay zeka gibi unsurlar, sürükleyici dijital deneyimler yaratacak şekilde birleştirilir.

Ancak metaverse’te gayrimenkul yatırımı konusu hala oldukça spekülatif ve hiç kimse bu patlamanın bir sonraki büyük buluş mu yoksa bir sonraki büyük balon mu olduğundan tam emin değil.

Teknologlar metaverse’ün birkaç yıl içinde tamamen işleyen bir ekonomiye dönüşeceğine ve fiziksel yaşantımızla senkronize bir deneyim sunarak hayatımıza tıpkı e-posta ve sosyal ağlar gibi entegre olacağına inanıyor.

Bu dijital dünyalardaki para birimi kripto, çünkü metaverse’te finansal ortam blockchain teknolojisinden destek alıyor. Sanal dünyaya giren herkes, tabloları, müzik eserlerini ve hatta gayrimenkulleri NFT’ler olarak satın alabilir veya takas edebilir. NFT’ler, gerçek dünyadaki varlıkların dijital temsilleri olan blok zinciri tabanlı koleksiyonlardır. NFT, mülkiyet kanıtı görevi görür ve değiştirilemez.

Ekim ayında, NFT’lere ve metaverse gayrimenkulüne odaklanan bir blockchain teknoloji şirketi olan Tokens.com, dünyanın ilk sanal gayrimenkul şirketlerinden biri olan Metaverse Group‘un yüzde 50’sini yaklaşık 1,7 milyon dolara satın aldı. Metaverse Group şirketinin genel merkezi Toronto’da ancak Silikon Vadisi’nin metaverse’teki karşılığı olan Crypto Valley’de bulunan Decentraland adlı bir dünyada sanal bir merkeze sahip. Decentraland ayrıca kumar, alışveriş, moda ve sanat merkezlerine de ev sahipliği yapıyor.

Tokens.com’un CEO’su ve kurucu ortaklardan biri olan Andrew Kiguel şöyle diyor: “Facebook gibi bir evren yaratmaya çalışmak yerine, neden gidip bu meta evrenlerde arazi satın almıyoruz ki, böylece mülk sahipleri olabiliriz dedim”.

Bu satın alma işleminin ardından Tokens.com, Decentraland’de bir dijital kule inşa etti. Louis Vuitton, Gucci, Burberry ve diğer lüks markaların NFT’ler aracılığıyla metaverse’e girmiş olması, şirket yöneticilerini Tokens.com kulesinin yakında bu gibi markalara yapılacak kiralamalardan ve reklamlardan gelir elde edeceği konusunda umutlandırdı.

Bir şirketin neden metaverse’de sanal bir ofise yatırım yapmak istediğini merak edenler için, Metaverse Group’un kurucularından Michael Gord, pandeminin ortaya çıkardığı trendlere bakılması gerektiğini söylüyor.

Gord, “Daha fazla insan katıldıkça, burası arkadaşlarınızla zaman geçirdiğiniz, konferans ve konser gibi deneyimler yaşadığınız mekan haline gelince, Metaverse’ün dünyanın 1 numaralı sosyal ağı olması kaçınılmaz” diyor.

Metaverse Group’un bir gayrimenkul yatırım ortaklığı var ve şirket, Decentraland’de ve yanı sıra Somnium Space, Sandbox ve Upland gibi diğer dünyalarda bir mülk portföyü oluşturmayı planlıyor. İnternet sonsuz olabilir, ancak sanal emlak sonsuz değil. Örneğin Decentraland, her biri yaklaşık 50 fite 50 fit olan 90.000 parsel araziden oluşuyor. Michael Gord, yatırımcılar arasında bu piksel tepelerinin altın madeni olduğu yönünde bir görüş olduğunu söyledi.

Gord şöyle konuştu: “Her yerin tarla olduğu zamanlarda New York’a gelip SoHo’dan bir blok alma şansınız olduğunu hayal edin. Bugün birisi SoHo’da bir blok almak isterse, paha biçilemez, piyasada yok. Aynı deneyim metaverse’de de yaşanacak.”

Geçen hafta Tokens.com, Decentraland’in moda bölgesinde daha da büyük bir arazi anlaşmasını kabaca 2,5 milyon dolara kapattı. Bu gayrimenkul ticaretinin metaverse tarihinin en büyüğü olduğunu söyleyen şirket, bölgeyi lüks moda markaları için sanal bir ticaret merkezi haline getirmeyi planlıyor.

Bu dijital alemlerin çoğu çizgi filmimsi, renkli fantezi dünyaları olarak görünürken, bir kısmı da zaten bildiğimiz, sevdiğimiz ve içinde yaşadığımız gezegenimizin dijital uygulamaları olarak karşımıza çıkıyor. Tüm dünyanın haritasını çıkarmış sanal bir emlak platformu olan SuperWorld, her biri NFT olarak satılan 64,8 milyar arsa sunuyor. İsterseniz Tac Mahal veya belki de çocukluğunuzu geçirmiş olduğunuz eve bu sanal dünyada sahip olabilirsiniz. Mülk sahipleri satın alımlarını ister duygusal, ister mantıksal nedenlerle yapmış olsunlar, her iki durumda da NFT’yi satın aldıklarında, o mülkte gerçekleşen tüm ticari işlemlerden pay alırlar.

SuperWorld‘ün kurucu ortağı ve CEO’su Hrish Lotlikar, “İster Central Park, ister Mısır’daki piramitler, sevdiğiniz her yeri satın alabilirsiniz” diyor.

Metaverse, içinde yaşadığımız fiziksel evrene giderek daha derinden nüfuz ettikçe, bu ikisi arasındaki ayrımın silikleştiği yeni bir alan ortaya çıkıyor: omniverse.

Fiziksel ürünlerin metaverse üzerinde NFT’ler şeklinde satılmasını sağlayan Boson Protocol’ün kurucu ortağı ve CEO’su Justin Banon’a göre “gerçek dünya ve çevrimiçi dünya, değiştirilebilir olan ve olmayanın birden fazla noktada kesiştiği tek bir hibrit evrende birleşiyor”.

Haziran ayında Boson Protocol, Decentraland’ın Vegas City kumar bölgesinin bir bloğunu satın aldı. Şirketin dediğine göre alan, gerçek dünyadaki ürünlerin NFT’lerle değiştirilebileceği bir ticaret noktası olacak. Fiziksel ürünlerin dijital temsilleri olarak işlev gören NFT’ler, aynı zamanda gerçek dünyada faaliyet gösteren mağazalarda bulunan fiziksel ürünlerin alınıp satılması için de kullanılabiliyor.

Banon, “Herkes çok erkenci olduğumuzu ve bu şeylerin modern zaman antikaları haline geleceğini biliyor” dedi. “Yani bu aşamada satın almak son derece kazançlı.”

Yatırımcıların gayrimenkul alıp satabilecekleri sadece bir avuç dijital alan var ve hepsi kendi kripto para birimini kullanıyor. Örneğin Decentraland’ın kulladığı para biriminin adı MANA. Decentraland ayrıca, satılık araziler de dahil olmak üzere insanların NFT’lere göz atabilecekleri bir pazar yerine sahip.

Justin Bieber’ın konserlerinin de aralarında olduğu interaktif konserler düzenleyen bir eğlence şirketi olan Wave, dijital bir arenadan ziyade tarafsız bölgelerde düzenlenen gösteriler için sanal ürünler ve marka sponsorluklarından kar elde ediyor. Şirket henüz gayrimenkulden para kazanmıyor, ancak kurucu ortak ve CEO Adam Arrigo, olasılıkları araştırdığını söyledi.

Arrigo’ya göre “Decentraland ve Sandbox gibi platformlar, bu arsaların, bu vitrinlerin kabul görmesi açısından birer öncüler ve önümüzdeki birkaç yıl içinde bu yaptığımız şey çok daha yaygın hale gelecek.”

Metaverse’te Kullanılan Coinler

Hangi kripto para birimini almalısınız?

Bu sorunun cevabı, hangi platforma girmeyi planladığınıza bağlı. Farklı metaverse platformları, kullanıcıların çevrimiçi olarak satın alıp kullanabileceği kendi kripto para birimlerine sahip.

metaverse coin
Metaverse coin projeleri
  • Ether (ETH): Dijital arazi alımları için en yaygın kullanılan kripto para birimi olan Ether, merkezi olmayan uygulamalar ve NFT‘ler oluşturmak için kullanılan blockchain platformu Ethereum’un arkasındaki kripto para birimi. Ether en popüler kripto para birimlerinden biri olduğu için Coinbase, Gemini veya eToro gibi neredeyse tüm kripto borsalarında satın alınabilir. PayPal ve Venmo gibi dijital ödeme uygulamaları da kullanıcılarının platformlarında kripto para birimi satın almalarına izin vermeye başladı. Ether herhangi bir metaverse dünyasına özgü olmadığından, Decentraland ve The Sandbox dahil olmak üzere en popüler platformlarda doğrudan satın alma yapmak için kullanılabilir.
  • MANA: MANA, kullanıcıların arazi sahibi olabileceği ve diğer kullanıcılarla etkileşime geçebileceği sanal bir dünya olan Decentraland’deki yerel kripto para birimidir. Arazi parselleri, avatarlar ve giysi ve aksesuar gibi “giyilebilir ürünler” satın almak için kullanılabilir. Decentraland, merkezi olmayan özerk bir organizasyon olduğundan, MANA’ya sahip olmak size, politika güncellemeleri ve NFT açık artırmaları gibi oyunun belirli yönleri üzerinde oy kullanma olanağı da verir. MANA’yı Binance, Kraken ve Gate.io kripto borsalarından satın alabilirsiniz.
  • SAND: Meta veri tabanı platformu Sandbox‘ta kullanılan kripto para birimidir. SAND, MANA’ya benzer bir işlev görür. Sandbox piyasasında varlıkların NFT olarak satılması, arazi satın almak ve oyun oynamak için kullanılabilir. Binance, Huobi, WazirX ve UPbit gibi borsalarda SAND satın alabilirsiniz.
  • AXS: AXS, popüler oyun platformu Axie Infinity için kullanılan kripto para birimidir. Oyuncular bu kripto para birimini kripto borsalarında satın alabilirler, ancak aynı zamanda maçlarda ve turnuvalarda rekabet etmek için de kullanılabilecek benzersiz NFT’ler olan Axies adlı dijital evcil hayvanları yetiştirerek AXS jetonları kazanabilirler. AXS’i Binance, Coinbase, Gemini ve daha fazlasından satın alabilirsiniz.

Metaverse Arsa Alma

Sanal dünyada arsa satın almanız artık mümkün. Bunu metaverse evreninde farklı aracılar sayesinde gerçekleştirebilirsiniz. Sandbox, OVR, MANA veya AXS gibi platformları kullanmakta özgürsünüz. İlerleyen zamanlarda Facebook, yeni adıyla Meta, firmasının da bu dünya hakkında güçlü girişimlerine şahit olacağız sanırım… Hatta birçok uzman metaverse asıl gelişimini 5 ila 10 yıl içinde yapacak görüşünde. Yani paniğe gerek yok, henüz hiçbir şey kaçırmadınız..

Şimdi gelelim metaverse arsa alma satma olaylarına… Bu konuda çok detaylı ve kolay yöntemleri sıraladığımız “metaverse arsa alma satma” adlı makalemizi inceleyebilirsiniz…

1 Yorum

  1. […] Bir sonraki adım, kripto cüzdanınızı kullanarak size gerekli olan kripto para birimini satın almak. Hangi kripto paraya ihtiyacınız olduğu yatırım yaptığınız metaverse platformuna göre değişir. Örneğin Decentraland MANA kullanırken, SandBox SAND kullanır. Metaverse crypto para birimlerini öğrenmek için buraya tıklayarak ilgili makalemizi inceleyebili… […]

Yoruma kapalı.