Wisc-r Zeka Testi: Çocuğunuz Üstün Zekalı mı? Ücretsiz IQ Testi

Wisc-r Zeka Testi Nedir Kimler Uygulayabilir?-Wisc-r Nasıl Yapılır?
Wisc-r Zeka Testi Nedir Kimler Uygulayabilir?-Wisc-r Nasıl Yapılır?

Bir çok ailenin merak etttiği sorunun cevabı hakkında sizlere detaylı bilgi vermeye çalışacağız; çocuğum acaba süper zeki mi? üstün zekalı mı? Zeka seviyesi kaç puan alır? Wisc-r Zeka Testi nasıl yapılır, ücreti ne kadardır. En önemlisi de içinde buluduğumuz 2018 ve 2019 yıllarında Wisc-r Zeka Testini hangi psikoloğa yaptırmak gerek? İstanbul, Ankara veya İzmir’de tavsiye edebileceğiniz psikolog var mı? İşte size A’dan Z’ye Wisc-r Zeka Testi nedir? Nasıl yapılır ve nerede yapılır sorularının cevapları. Eğer istanbul anadolu yakasındaki en iyi zeka testini yapan kuruma ve psikoloğa ulaşmak isterseniz buyrun iletişim bilgileri: GSM: (0507) 276 97 43 Sabit Tel: (0216) 680 29 77 Psikolog Ergün İnce’nin direkt hattı: (0541) 680 29 92

Wisc-r Zeka Testini Kimler Uygulayabilir?

Milli eğitim bakanlığı veya türk psikologlar derneği tarafından teorik ve uygulama eğitimi verilerek sertifika almaya hak kazanan psikologlarca uygulanır ve raporlanır. Bu konuda söz sahibi en iyi psikologlardan biride istanbulda ofisi olan Uzman psikolog Ergün İnce Beydir. Kendisine şu iletişim bilgilerinden ulaşıp randevu alabilirsiniz: Ya da Buraya Tıklayıp web sitesine gidebilirsiniz.

En İyi Psikolog Tavsiyesi ve Önerisi İstanbul, Ankara, İzmir. Psikolog Ergün İnce
En İyi Psikolog Tavsiyesi ve Önerisi İstanbul, Ankara, İzmir. Psikolog Ergün İnce

Wisc-r Testi Nedir?

WISC-R araştırmalarda ve zeka ölçümlerinde en sık kullanılan araçlardan biridir. WISC-R testi çocukların IQ düzeyini ölçen dünya çapında tanınmış ve onaylanmış bir testtir.  Testin süresi 1 buçuk, azami 2 saattir. Süre çocuğa göre değişir. WISC-R testi 6 ve 16 yaş arasında uygulanır.

Çocuğun eğitim hayatına başlamadan önce ya da başladığı yıllarda, 6-7 yaş civarında, bir kere yapılması ileride yaşanabilecek bazı sıkıntıların erken tanımlanmasına olanak verebilir. Eğer çocukta bir öğrenme güçlüğü, bir disleksi, disgrafi veya özel öğrenme güçlüğü denen mental retardasyon varsa bunlar bu testle tanımlanır ve çocuğun alabileceği eğitimlerin kalitesi açısından eğitim hayatına çok değer katar.

WISC-R testinde çocuğun sakin ve dikkat dağıtmayan bir ortamda 1,5 – 2 saatlik bir süre zarfında uzman ile birlikte uygulayacağı bazı sözel ve puzzle’larla yapabileceği performans testleri vardır. Bunlar dünyada tanımlanmış testlerdir. 

Wisc-r Nasıl Yapılır?

Test sözel ve performans olmak üzere iki bölümden, her bölüm de bir yedek, 5 ana test olmak üzere altı alt testten oluşmaktadır. Herhangi bir alt testin bozulması durumunda alt testin bulunduğu bölüme ait yedek test uygulanır. Test sonucunda bireye ait sözel, performans ve genel olmak üzere üç zeka bölümü elde edilir. Wisc-r zeka testinde bazı alt testler süreye bağlıdır. 12 alt testten her biri farklı yetenekleri ölçer.

Wisc-r Zeka Testi Nerede Yapılır? Tavsiye/Öneri

Bu test yalnızca uzman olan, bu konuda yetkinliğe sahip kişiler yapabilir. Türkiye genelinde özellikle İstanbul’da Wisc-r Zeka Testi konusunda uzman olan ve birçok kişi tarafından tavsye edilen uzman psikolog Ergün İnce zeka testi konusunda hem sahip olduğu tecrube hem de sertifakalarından ötürü 1 numara denilebilir. Ergün beyin kurumunda WISC-R zeka testi uygulaması Türk Psikologlar Derneği sertifikalı uzman klinik psikologlar tarafından yapılmaktadır. WISC-R zeka testi ile çocuğunuzun zihinsel gelişimini bilimsel sonuçlarla takip edebileceksiniz. Zeka seviyesine uygun yönlendirme ve rehberlik yapabileceksiniz. Bu konuda söz sahibi en iyi psikologlardan biride istanbulda ofisi olan Uzman psikolog Ergün İnce Beydir. Kendisine şu iletişim bilgilerinden ulaşıp randevu alabilirsiniz: Ya da Buraya Tıklayıp web sitesine gidebilirsiniz. GSM: (0507) 276 97 43
Sabit Tel: (0216) 680 29 77 Psikolog Ergün İnce’nin direkt hattı: (0541) 680 29 92

Wisc-r Testinde Hangi Puan Ne Anlama Gelir?

Testte 90 ve 110 arası normal IQ, 110 ile 130 arası parlak zeka, 130 ile 160 arası üstün zeka, 160’tan sonrası deha olarak değerlendirilir. 90 ile 70 arası donuk zeka dediğimiz bir alt puandır. 70’in altı zihinsel özre girer. Bunun devlet tarafından raporlanması ve uygun eğitim uygulanması gerekir. 70 ile 90 arasındaki kaynaştırma öğrencileri de bundan yararlanabilirler. Bu çocuklar devlet kurumlarından özel eğitim raporu alarak sağlıklı bir şekilde eğitim hayatlarına devam ederler.

Psikolog Ankara Tavsiyem
Psikolog İstanbul ve Ankara Tavsiyem

Wisc-r Zeka Testinde Hangi Sorular Var? 

  • Genel Bilgi: Eğitim ve deneyim sonucu elde edilen bilgilerin korunması ve uzun süreli hafıza yeteneği.
  • Resim tamamlama: Görsel hafıza, görsel dikkati yoğunlaştırma ve görsel ayrımlaştırma yeteneği.
  • Benzerlikler: Nesneler arası ilişki kurabilme, sınıflama, yordama ve benzerliklerden yola çıkarak genelleme yapabilme yeteneği.
  • Resim Düzenleme: Görsel organizasyon, sosyal durumlar arasında mantıksal bağ kurma, planlama ve olayları aşamalandırma, neden-sonuç ilişkisi kurabilme, muhakame yeteneği.
  • Atirmetik: Dikkat yoğunluğu, sayı bilgisi, dört işlem yapabilme ve sözel problemi aritmetik işleme dönüştürebilme yeteneği.
  • Küplerle Desen: Şekil-uzay görsel-uzamsal yetenek, el-göz koordinasyonu kurabilme yetisi.
  • Sözcük Dağarcığı: Kelime bilgisi ve sözel ifade yeteneği seviyesinin ölçülmesi.
  • Parça Birleştirme: Görsel organizasyon, el göz koordinasyonu, parçalar arası ilişki kurma, parça-bütün ilişkisi kurma yeteneği.
  • Yargılama: Muhakeme, akıl yürütme, duygusal olgunluk, sosyal olayları yorumlama, toplumsal beklenti ve sorumlulukların farkında olma. Toplum kurallarını içselleştirme yeteneği.
  • Şifre: Dikkatini yoğunlaştırma ve sürdürme, yeni durumlara uyum, nesneler arası ilişkileri kavrama yeteneği.
  • Sayı Dizisi: Kısa süreli hafızayı etkin kullanma, etkin dinleme, dikkatini yoğunlaştırma ve sürdürme eyteneği seviyesinin ölçümü.
  • Labirentler: El-göz koordinasyonu, mekansal algı yeteneğinin ölçülmesi.

Wisc-r Zeka Testi Neden Önemli? Neden Yapılmalı?

Wisc-r zeka testinin sonucunda çocuklarımızın hangi alanlarda daha başarılı olduklarını, hangi mesleklere daha yatkın olduklarını görmüş oluruz. Bunların dışında çocukta görülebilecek herhangi bir dikkat eksikliği, öğrenme bozukluu gibi öğeler hakkında da bilgi almış oluruz. WISC-R testi bir çocuğun IQ düzeyini aşağı yukarı belli eder. Testin çocuğa 6 ve 16 yaş arasında 3 defa yapılması öngörülür. Bu, hem ilk aşamada hem daha sonraki aşamada öğrenmedeki problemlerin 4. ve 5. sınıflara yansımadan tespit dilmesi açısından çok önemlidir. WISC-R testinde beynin sağ ve sol bölümü değerlendirilir. Sağ ve sol bölümdeki ortak değerler eşitse genel anlamda çocuğun test sonucundan çok aradaki dengeye bakılır.

Wisc-r Zeka Testi Nedir Kimler Uygulayabilir?-Wisc-r Nasıl Yapılır?
Wisc-r Zeka Testi Nedir Kimler Uygulayabilir?-Wisc-r Nasıl Yapılır?

Wisc-r Zeka Testine Nasıl Gidilir?

  1. Wisc-r zeka testine gelirken çocuklarımızın iyi bir kahvaltı yapmaları gerekmektedir.
  2. Yorgun olmamaları gerekmektedir.
  3. O gün dinlenmiş olmaları.
  4. Kafalarını meşgul edecek bir olay yaşamamış olmaları.
  5. Test için istekli olmaları zorla getirilmemeleri gerekmektedir.
  6. Yukarıda tüm sayılanların olması testin sağlıklı sonuçlar verebilmesi adına önemlidir.

Wisc-r Testi Örneği

Herkes merak ediyor bu zeka testinin bir örneği var mı veya ücretsiz WISC-R zeka testi nasıl yapılır? Malesef bu zeka testi ciddi ve uzun zaman alan bir test olduğu için ücretsiz yapılmamakta. Ayrıca bu testi herkes yapamadığı için  ve devlet kurumları tarafından kabul edilen tek zeka testi olduğu için de fiyatı da 500 tl’nin üzerinde. Yani WISC-R zeka testinin örneği olarak sadece makalemizdeki fotoğrafları görebilirsiniz.

En İyi-Başarılı Zeka Testi Hangisi? IQ mu? Wisc-r mi?

Ülkemizde kullanılan yetenek ve zeka testleri arasındaa geçerlik ve güvenilirliği en yüksek olan WISC-R Zeka Testi; alt testlerinde değişik yetenek alanlarından örnekler bulunması, yorum ve puanlama esaslarının doyuruculuğu, psikometrik özelliklerinin doyuruculuğu bu ölçeğin tercih edilmesine katkıda bulunmaktadır. Eskiden zeka testi denilince sadece iq testi gelirdi aklımıza fakat yıllar geçince gördük ki daha güvenilir ve kurumlarca kabul edilen WISC-R testi daha güvenilirmiş. Her ne kadar ücretsiz iq testi yaptırabilsek de ele ayağa düştüğü için papucu dama atılmış gibi.

Ayrıca üstün yetenekli çocuklara eğitim veren resmi okul ve kurumlar yalnızca WISC-R zeka testi sonuçlarına göre öğrenci kabul etmektedir.

Wisc-r Kimlere Uygulanır? 

6-16 yaşları arasındaki üstün yetenekli öğrencilere, özel akademik alanlarda veya zeka, yaratıcılık, sanat ve liderlik kapasitesi yönüyle yaşıtlarına göre yüksek düzeyde performans gösteren ve bu tür yetenekleriini geliştirmek için okul tarafından sağlanamayan hizmet veya faaliyetlere gereksinim duyan çocuklara uygulanır. Ayrıca, bulunduğu sınıf düzeyine ve ortamına yeterli uyum sağlayamayan, davranış ve uyum problemleri gösteren, akademik başarısı düşük ve özel eğitime gereksinim duyduğu düşünülen öğrencilere eğitsel tanılama ve değerlendirme, yönlendirme ve yerleştirme amacıyla uygulanır.

En İyi Psikolog İstanbul Tavsiye Ediyorum | Uzman Psikologlar

Aşağıdaki videoda zeka testinin kısa bir bölümünü izleyebilirsiniz.