Dünyanın en büyüklerini herkes merak eder kanısındayım. En büyük slime, dünyanın en büyük köpeği, dünyanın en büyük uçağı, dünyanın en büyük şeyi olan adam diye devam eder bunlar. Biz de bu yazımızda dünyanın en büyük savaş gemisi hangisi ve hangileri onları anlatacağız. Ayrıca en büyük gemileri hangi ülkelere ait? Amerika mı? Japonya mı? Rusya mı? Yoksa Almanya mı?
Dünyanın en büyük 5 savaş gemisi
Mühendisler, ülkelerin teknik ve deniz kabiliyetlerini en büyük ölçekte göstermek için sayısız savaş gemileri inşa ettiler. Bir savaş nasıl mı kazanılır? Güçlü bir gemi, demir gibi sağlam askerler ve zeki bir komutan.
5- Bismarck – Alman Deniz Kuvvetleri
Gelmiş geçmiş en büyük savaş gemisi sıralamasında ilk sırayı Alman Deniz Kuvvetleri’nin Bismarck adlı savaş gemisi alıyor. Adını Almanya İmparatorluğu’nun ‘Demir Şansölye’si Otto von Bismarck’tan almaktadır. Diğer bir adıyla batırılamayan gemi. 2. Dünya Savaşı sırasında Atlantik’te imza attığı büyük başarılarından ötürü en güçlü savaş gemisi olarak anılıyordu. Bismarck, Kraliyet Donanmasının gururu, savaş gemisi HMS Hood’u, ana motorunu vurarak tek atışla batırdı. HMS Hood ile elde edilen başarı ve heyecan İngiliz uçaklarının hava saldırıları sonucunda düşüşe geçti. Hava saldırıları sonrasında üst düzey yetkililerden Amiral Günther Lütjens, Bismarck mürettebatını topladı ve geminin anlam ve öneminden söz etti.
İngilizler bu gemiyi batırımadıkları sürece gün yüzü göremeyeceklerini biliyordu. İngiliz savaş gemileri ve uçakları tarafından ablukaya alındı. Buna rağmen İngiliz gemilerini kendine yaklaştırmıyor ve mükemmel derecede savaşmaya devam ediyordu. Üzerine yaklaşık 3500 kadar atış yapılmıştı. Bunların 500 kadarı isabet etmişti. Savaşma kabiliyeti düşmüştü. Dümeni kilitlenmiş ve etrafında büyük daireler çizebiliyordu. Gücü tamamen tükenen savaş gemisi İngilizler tarafından batırılmaktansa kendi kendini batırmayı daha onurlu gördü. Bismarck etrafındaki İngiliz gemilerinin gözü önünde denizin dibine doğru son yolculuğunu yaptı. Sadece 9 gün görev yapan bir savaş gemisi olmuştu. Dokuz günlük görevi boyunca yıllarca yapılamayacak büyük başarılara imza atarak deniz savaşları tarihine adını altın harflerle yazdırmayı başarmıştı.
4- Yamato Savaş Gemisi – Japon Deniz Kuvvetleri
Yamato çok komplike bir savaş gemisiydi. Yamato, 2. Dünya Savaşı sırasında Japon Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılmış olan bir savaş gemisidir. Tonaj açısından 2. dünya savaşı sırasında 72 bin tonla en ağır savaş gemisiydi. Ana silahı olan 46 cm tipinde 94 topu bir savaş gemisine monte edilebilecek en büyüğüydü. Özellikle AA (Anti-Hava unsuru) miktarı ve yeteneği diğer saş gemilerine nazaran üst düzeydi. Disiplinli asker ve komutanlar onun devasa toplarını en etkin şekilde kullanılmasını sağlamıştır. Şavaş zırhlısı daha çok hava saldırılarında karşı ön plana çıkmıştır.
Geminin zırhları yer yer 2mt kalınlığına kadar çıkabiliyordu. Yamato dünyanın en büyük savaş zırhlısı olmasına rağmen hiç gemi batıramamıştır. 2. dünya savaşında Yamato 7 uçak gemisi tarafından batırılmıştır. Yamato savaş zırhlısı filmlere de konu olmuş tarihteki başarılarını beyaz perdeye de aktarmayı başarmıştır. 1945 Nisan’ında süper savaş gemisi Yamato, Amerikan Hava Donanması tarafından yapılan bombardıman sonucunda okyanusun serin sularında mürettebatıyla kayboldu.
3- Missouri Savaş Gemisi – ABD Deniz Kuvvetleri
Missouri listedeki diğer savaş gemilerinden çok farklıydı. O, diplomatik birçok başarılarında ötürü bu listeye girmeyi başardı. Örneğin, yaşlı Başkan Bush, yazdığı anılarında ünlü gemiyi teslim olmaya çağırdı. Missouri, o günden beri büyük çatışmaların nasıl sonlandırılacağı konusunda bir metafor haline geldi diyebiliriz.
Missouri savaş gemisi, II. Dünya Savaşı’ndan sonraki yıllarda ülkeler arası bir temsilci oldu adeta. 20 yüzyılın ortalarında soğuk savaş dönemlerinde Missouri Türkiye’ye gönderildi, çünkü “Demir Perde” Avrupa’ya indi ve komünist ayaklanmalar Yunanistan ve Türkiye’yi tehdit etmeye başlamıştı.
Görevini başarıyla yerine getirmesiyle ülke sınırlarına geri dönerek başarılı diplomatik girişimleriyle başarılara imza atan bir gemi adıyla anıldı.
2- Mikasa Savaş Gemisi – Japon Deniz Kuvvetleri
Engüçlü savaş gemileri listemizin bir diğer zırhlısı ise İngiliz Donanmasına ait Mikasa. Amiral Togo Heihachiro’nun komutanlığını yaptığı gemi, deniz savaşları tarihinde adeta bir amblemdir. 132 metre uzunluğundadır. 15 bin tonluk bir canavardı. 8 Kasım 1900 yıllında suya indirildi. Mikasa, hız, savunma ve silahlanma arasındaki denge göz önünde tutulduğunda belki de en iyi savaş gemisi dahi denilebilir. Gemideki ekip faktörü de güçlüydü.
Mikasa, 1904’te Sarı Deniz’de ve 1905’de Tsushima Boğazı’nda filo hareketlerinin merkezinde yer aldı. O görevinde Rusya’ya ait 2 savaş gemisini denizin dibine göndermeyi başardı. Mikasa’nın şöhreti trajik kaderinden daha uzun sürdü.
1- Victory HMS – İngiliz Deniz Kuvvetleri
HMS Victory adlı savaş gemisi bu listedeki tek yelkenli gemidir. Şöhreti ise, Lord Horatio Nelson’la olan ilişkisinden kaynaklanmaktadır. HMS Victory, İngiliz Donanması’na ait birinci sınıf sınır kontrol gemisiydi.
Savaş meydanları için inşaa edilen yelkenli gemi, 1765’te denize indirildi. 69 metre uzunluğundaydı. Victory HMS, ünlü İngiliz Amirali Lord Nelson’ın zaferine öncülük etti. Trafalgar Savaşı’na katıldı ve 1744 yılında çıkan tehlikeli fırtınada 1000’den fazla mürettebatıyla battı. İngiliz savaş gemisi HMS Victory ambarlarındaki 1 milyar dolar değerindeki altınla denizin dibine battı.
Yaklaşık 4 ton altınla batan İngiliz gemisi yapılan araştırmalar sonucunda 2000’lerin başında bulundu.
惨いまでに破壊された射撃管制装置と船体 #戦艦 #Bismarck pic.twitter.com/1QL4nDNAOc
— Mig-29KG(R) (@BB_H42) 10 Temmuz 2017