Corona Virüsten Korunmak için Su ve Tuz Karışımı!

corona-virusu-nedir-coronavirusunden-nasil-korunulur-korunma-yollari-yontemleri-corona-virus-belirtileri-tedavisi-haritasi
Corona Virüsünden Korunmak için Su ve Tuz karışımı-hipertonik tuzlu su

Çin’in Wuhan kentindeki bir balıkçı pazarında ortaya çıktığı iddia edilen Corona virüs (novel coronavirus) veya kısa adıyla 2019-nCoV, tüm dünyaya hızla yayılıp can almaya devam ediyor. Aralık 2019’da ilk vakalar ortaya çıkmaya başlamasına rağmen çok kısa sürede çoğunluğu Çin’de olmak üzere tüm düyaya yayılarak 15 bine yakın insana bulaşmış durumda. Coronavirus son dakika gelen haberlere göre 12,024 kişiye bulaştı. Dünya genelinde 27 ülkeye bulaşan koronavirüsü bu ülkelerde 305 kişinin ölmesine sebep oldu. Ölümlerin çoğu yeni tip coronavirüsünün ortaya çıktığı Çin’de 11.221 kişiyle başı çekiyor. Virüs bulaştığı fakat zamanında yapılan doğru tedaviler sayesinde 287 kişi virüsten kurtarılıp sağlığına kavuşturuldu. Diğer tüm detaylar ve virüsün dünyadaki dağılımı, nasıl mücadele edilebilirliği ve coronavirüs belirtilerini aşağıda bulabilirsiniz.

Corona Virüsten Nasıl Korunulur?

Tüm dünyaya yayılan ölümcül yeni tip corona virüsü hızla yayılıp can almaya devam ediyor. Şimdi herkes bu coronavirusunden nasıl korunuruz veya korunmak için ne yapmalıyız sorusunun cevabını arıyor. Doç. Dr. Oytun Erbaş coronavirus adı verilen 2019-nCoV‘ten nasıl çok basit bir şekilde korunuruz sorusunu şöyle cevapladı. “Korona virüsünden korunmak için evde çok basit birkaç yöntem var. Üstelik herkesin evinde bulabileceği çamaşır suyu, tuz ve içme suyu yeterli…”

1. Korunma Yöntemi: Hipertonik Tuzlu Su

“…Esasında corona virüsündenen korunabilmek için çok basit bir yöntem var hipertonik tuzlu su ile korunma yöntemi. Herkesin evinde bulanabilen bazı eşyaları kullanarak bu ölümcül virüsten korunabilirsiniz. Gerekli ilk malzeme heryerden kolaylıkla satın alabileceğiniz pet şişe su. Bu suların özelliği steril olmasıdır. İçlerinde hiçbir mikrop yoktur. Hatta bu steril pet şişedeki suları doktorlar içine uygun miktarda tuz ekleyerek damar yoluyla serum gibi insan vücuduna verebilir. Tabi bunu çok acil vücudun suya ihtiyacı olduğu durumlarda (deprem, felaketler, savaş veya buna benzer kritik durumlarda) kullanırız. Şimdi bu hipertonik tuzlu suyu (yüksek tuzlu su) nasıl hazırlayacağımızı basitçe anlatalım.


corona-virusundan-nasil-korunulur-coronavirus-tedavi-yontemi-koronavirisundan-korunma-nasil-bulasir-tuz-su-pet-sise-hipertonik-tuzlu-su
  • Malzemeler:
  • Steril 1/2 litre steril su
  • 15 gram sofra tuzu

Karışım Nasıl Hazırlanır: 500 gramlık bir pet şişe su içine 5 çay kaşığı tuz konulur. Yani suya %3 oranında tuz katarak, tuzlu su solüsyonu hazırlayacaksınız. Kapağını kapatıp çalkalayıp tuzun erimesini sağlayın. Eğer çeşme suyu kullanacaksanız suyu kesinlikle 5 dakika kaynatıp sogutmanız gerekli. Ondan sonra aynı işlemi uygulayabilirsiniz. Artık elimizde klor var. Klor virüslerin başına beladır, öldürür.


Hipertonik Tuzlu Su Uygulanışı:

  1. Hazırladığımı tuzlu suyu kullanmadan önce ellerimizi dirseklerine kadar sabunlu suyla yıkıyoruz. Parmak aralarımızı ve avucumuzu dirseklere kadar 2 defa sabunlayıp yıkıyoruz.
  2. Ellerimiz temizlendiğine göre hazırladığımız suyu avucumuza dökerek burnumuza çekip sümkürüyoruz. Bu işlemi 3 defa tekrarlıyoruz.
  3. Hazırladığımız tuzlu su çözeltisini (hipertonik tuzlu su) bu defa ağzımıza döküpü gargara yapıyoruz. Ağzımıza aldığımız suyu 30-40 saniye bekletip geri tükürüyoruz. Bu işlemi 3 defa tekrarlıyoruz. Dikkat: Bu işlem sırasında su şişesinin dudaklarınıza veya ağzınızın bir başka bölgesine değmemesine dikkat edin. Tekrar kullanacağınız için şişenin steril kalması gerekli. Bu yöntemi uyguladığınız anda corona virüsünün (novel coronavirus) veya kısa adıyla 2019-nCoV size bulaşma ihtimali %60’lara kadar iner.
  4. Bu karışımın kapağını sürekli kapalı tutmaya özen gösterin ve 24 saat sonra etkisini kaybedeceği için yeni taze bir karışım hazırlayın.

2. Korunma Yöntemi: Çamaşır Suyu ile Yerleri Dezenfekte

Coronavirüsünden bir baçka korunma yöntemiyse hazırlayacağımız çamaşır sulu karışım ile ev veya ofisimizi dezenfekte etmek. Dikkat: Bu karışımla sadece ve sadece zemin bölgelerine uygulayacağız.


Corona virüsünden nasıl korunulur corona virüsü dezenfektan- coronavirusten nasıl korunulur su çamaşır suyu tuz

Gerekli Malzemeler:

  • 5 litre çeşme suyu
  • 1/2 (yarım) çay bardağı çamaşır suyu (1/100 oranında)

Karışımı Hazırlama: 5 litrelik çeşme suyunun içine 1/2 (yarım) çay bardağı çamaşır suyunu döküp karıştırıyoruz.


Çamaşır Sulu Karışımın Uygulanışı: Çamaşır suyu ve çeşme suyu ile hazırladığımız 1/100 çözeltimizi sadece paspasla yerleri temizlemek için kullanacağız. Hazırladığımız bu yüzey temizleyicisiyle paspas yardımıyla tüm köşe bucakları temizlememiz gerekli. Bu karışımla bulunduğumuz ortamı haftada 2 defa paspasla temizlememiz gerekli. Böylece yaşam alanımızda coronavirusun yaşamasına izin vermemiş olacağız. Var olan virüsleri de öldürmüş, yok etmiş olacağız. Dikkat: Bu karışımla asla gıda ürünlerini yıkamakta ve dezenfekte etmekte kullanmayın!!!

Çinli bir uzmanın virüsten korunmak için önerdiği 5 teknik:

  1. Kişisel hijyen, ellerini sık sık yıka
  2. Bol miktarda su için ve vücut sıcaklığınızı izleyin.
  3. Elinizi yüzünüze fazla sürmeyin!
  4. Öksüren / hapşıran herkes ağızlarını tek kullanımlık havlu veya dirsekle örtmelidir.
  5. Tavsiye edildiği gibi maske takmayı unutmayın.

Not: 3 katmanlı bir maske kullanmanız solunum yollarınıza daha iyi koruyacaktır. Özellikle düzenli el yıkama önemli bir önceliktir.

Corona Virüsü Nedir?

Coronavirus, normalde hayvanlarda çok sık enfeksiyon yapan bir virüs tipidir. Corona virüsü güneşe benzer bir yapısı vardır ve çevresinde taca benzer çıkıntıları bulunur. Adı latince coronelden geliyor; coronel taçsı anlamına gelir. Bu yüzden adına coronavirus (2019-nCoV) deniliyor. Çevresindeki bu çıkıntıların görevi ne derseniz; hücreye tutunmak için böyle bir yapısı bulunmaktadır.

coronavirus hangi ulkelerebulasti-kac olu var-corona virusu tedavisi-belirtileri-korunma yolu yontemleri-koronavirusu
coronavirus hangi ulkelere bulasti-kac olu var-sokakta virüslü insan cesetleri çin-whuan

Coronavirüs Belirtileri

Eski tip korona virüsü özellikle hayvanlarda ishal yapar. Buzağalarda ishal yapar. Tavşanlarda ishal yapar. İnsanlarda ise kışın solonum yolu enfeksiyonu yapar. Aşağı doğru ciğerlere inmez; yani zatürre yapmaz. Faranjit gibi belirtileri vardır. Basit üst solunum yolu enfeksiyonları yapar. Boğaz ağrısı, burun akıntısı şeklinde görülür.

  • Halsizlik-Yorgunluk
  • Yüksek ateş
  • Solunum yetmezliği (acil tıbbi müdahale gerektirir)
  • Kas ağrısı
  • Hapşırma
  • Öksürük
  • Boğaz ağrısı
  • Kalp yetmezliği
  • Böbrek yetmezliği
  • Akciğer yetmezliği

NCoV’in ilk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkarken, ileri safhalarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden oluyor, nihayetinde ölümle sonuçlanabiliyor.

Yeni Tip Corona Virüsü 2019-nCoV (Wuhan Virüsü)

Yeni virüs (novel coronavirus) eski corona virüslerden çok farklı. Bu yeni virüs Çin’in Wuhan kentindeki bir balıkçı pazarında ortaya çıktı. Bu balık pazarında sadece deniz ürünleri satılmıyordu. Bazı dükkanlarda tropikal-otantik hayvanlar da satılıyordu.Örneğin piton yılanı, yarasa, rakun, ceylan gibi. Virüsün bu tür hayvanlardan bulaştığı söyleniyor…

Corona Virüs Hayvandan İnsana Bulaşır Mı?

Normal şartlarda bu hayvalardan insana virüsün bulaşmaması gerekiyor. Şöyle söylemek daha doğru olur pek bulaşamaz; bulaşacaksa da çok zor şartlarda bulaşması beklenir. Peki ne zaman bulaşır bize bu virüs… Hayvandaki hastalık yapıcı virüsün, bizde tutunacağı yerler yoktur. İnsandaki virüs de hayvana bulaşmaz. Ama yüzbinde bir (1/100000) oranında virüste mutasyon olur. Mutasyon normaldir. İşte bu mutasyon, virüsün dış kabuğunda öyle bir değişime uğramış olacak ki, virüs gelip insandaki proteine yapışma özelliği kazanmış oldu. Yani anahtar kilidine uymuş oldu.

Corona Virüsü Nasıl Bulaştı (Hangi Hayvandan)

Wuhan kentinde ortaya çıkan ölümcül coronavirüsünün balık pazarındaki bir yarasadan bulaştığını kesin bir dille açıklayan Doç Dr. Oytun Erbaş şöyle konuştu: “Kesinlikle yarasa kökenli olduğunu biliyoruz. MERS yarasadan develere geçmişti. Deveden insana geçmişti. Yeni tip corona virüs ise yarasadan rakunlara, rakunlardan farelere sonrasında da insana geçti.

koronavirusu nedir-coronavirus whats-belirtileri-corona virusu nelirtileri nasil anlasilir nasil bulasir
koronavirusu nedir-belirtileri-corona virusu- nasil anlasilir nasil bulasir

Virüsle İlgili Komplo Teorileri

Corona Virüsü Nüfusu Azaltmak İçin mi?

Virüs dünyanın her tarafına hızla yayılınca bazı komplo teoricileri ölümcül corona virüsünün bazı kişiler tarafından dünya nüfusunu azaltmak için kasıtlı ortaya çıkarıldığını/yapıldığını iddia etmekte. Bu teoriyi Doç. Dr. Oytun Erbaş şöyle çürütüyor. “Öncelikle virüs dizayn etmek çok zor bir işlemdir. Hatta corona virüsü gibi bir şeyi yapmak neredeyse imkansızdır. Bir virüsün genetik kodunu başarsanız bile çalışmayabilir. Ama bazı kuruluşlar bazı virüsleri patentli olarak yaparak insan sağlığı için üretmektedir. Bunlar da sınırlı sayıda, patentli ve kontrollüdür. Kişinin amacı nüfusu azaltmaksa daha etkili kızamık virüsü var onu yaparlardı.”

Virüs Hangi Ülkelere Yayıldı? Kaç Kişiye Bulaştı?

Dünya Sağlık Örgütü’nün corona virüsünün hangi ülkelerde kaç kişiye bulaştığı, kaç kişiyi öldürdüğü ve kaç kişinin tedavi altına alındığını yayınladığı resmi rakamlara bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

SIK SORULAN SORULAR

Corona virüs en çok kimleri öldürür?

Corona virüsü yüzünden hayatını kaybeden olgular irdelendiğinde bunların çoğunluğunun yaşlı hasta ya da kronik kalp, akciğer ve böbrek hastası, Parkinson ve Diyabet tanısı almış olgular olduğu saptanmıştır.

Corona virüsünün enfeksiyonu diğer solunum yolu enfeksiynlerindan farkı ne?

Normal solunum yolu enfeksiyonuyla corona virüsü belirtileri; öksürük, ateş, burun akıntısı ve boğaz ağrısı gibi belirtilerde benzerlik taşır. Ama corona virüsü buna artı olarak bulaştıktan 10 günlük bir kuluçka döneminden hemen sonra (yaklaşık 2. haftadan sonra) nefes darlığı ve akciğerde hırıldı başlar. Nefes darlığı cok ciddi bir nefes darlığı ortaya çıkar ve hastanın acil olarak hastanede tıbbi cihazlar yardımıyla solunumu sağlanmalı. Çünkü akciğerler su toplamıştır. Bu durumda yeterli zamanda müdahale edilmezse hasta akciğer yetmezliği yaşayabilir.

Normal Grip ile Corona Virüsü Nasıl Ayırt Edilir?

Hastanelerde PCR tekniğiyle hastanın normal grip mi corona virüslü mü rahatlıkla ayırt edilebilir. İnsan geniyle corona virüsünün geni karşılaştırılarak bu tanı konulabilir.

Corona Virüsünün Testi Var mı?

Almanya’nın en önemli araştırma hastanelerinden biri olan Berlin Charite Viroloji Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Christian Drosten ve ekibi, coronavirusü teşhis etmek için ilk testi (coronavirus test) geliştirdiklerini duyurdu. Bulunan bu “Coronavirüsü testi” küresel çapta dünyanın farklı ülkelerindeki 120 labaratuvara gönderildi bile. Drosten yeni keşfedilen patojenin SARS ile büyük benzerlikler gösterdiğini ve hatta aynı türden olduğuna dikkati çekti. Aralarında ne türk benzerlik ve farklılıklar olduğunu çeşitli incelemelerin ardından söyleyebileceklerini anlatan Drosten, “çok ciddi bir virüsle karşı kaşrıya olduğumuzu unutmayalım” şeklinde konuştu.

Bu Wuhan virüsü ısıya dayanıklı değildir ve 26-27 derece sıcaklıkta öldürürülür. Bu nedenle, daha fazla sıcak su için. Korunmak için arkadaşlarınıza ve akrabalarınıza daha fazla sıcak su içmelerini söyleyebilirsiniz. Güneş’e çıkın. Son zamanlarda hava soğuk ve sıcak su içmek de çok rahat. Bu bir tedavi değildir ve vücut için iyidir. Ilık su içmek tüm virüsler için etkilidir. Buzlu içmemeye çalışın, unutmayın!

Koronavirüs hakkında doktor tavsiyesi:

  1. Oldukça büyük boyuttadır (hücre yaklaşık 400-500nm çapındadır), bu nedenle herhangi bir normal maske (sadece N95 özelliği değil) filtreleyebilmelidir. Bununla birlikte, enfekte olan biri önünüzde hapşırırsa, yere düşmeden ve artık havaya uçmadan önce 3 metre (yaklaşık 10 fit) büyük bir zaman alacaktır.
  2. Virüs metal yüzeye düştüğünde en az 12 saat yaşayacaktır. Bu nedenle, herhangi bir metal yüzeyle temas ederseniz, ellerinizi sabunla iyice yıkayın.
  3. Virüs 6-12 saat boyunca kumaşta aktif kalabilir. Normal çamaşır deterjanı virüsü öldürmelidir. Günlük yıkama gerektirmeyen kış kıyafetleri için, virüsü öldürmek için güneşin altına koyabilirsiniz.

Coronavirus’un neden olduğu pnömoni belirtileri hakkında:

  1. Bu ilk boğaz enfekte olacak, böylece boğaz 3 ila 4 gün sürecek kuru boğaz hissi olacak
  2. Daha sonra virüs burun sıvısına karışır ve trakeaya damlar ve akciğerlere girerek pnömoniye neden olur. Bu işlem 5 ila 6 gün sürecektir.
  3. Zatürree ile yüksek ateş ve nefes alma güçlüğü gelir. Burun tıkanıklığı normal tür gibi değildir. Suda boğulduğunuzu hissedersiniz. Eğer böyle hissediyorsanız derhal tıbbi yardım almanız önemlidir.

Önleme hakkında:

  1. Enfekte olmanın en yaygın yolu halka açık şeylere dokunmaktır, bu yüzden ellerinizi sık sık yıkamanız gerekir. Virüs sadece 5-10 dakika boyunca ellerinizde yaşayabilir, ancak bu 5-10 dakika içinde çok şey olabilir (gözlerinizi ovalayabilir veya burnunuza bilmeden dokunabilirsiniz).
  2. Ellerinizi sık sık yıkamanın yanı sıra, hala boğazınızdayken (akciğerlerinize damlamadan önce) mikropları ortadan kaldırmak veya en aza indirmek için Betadine ile Boğaz Gargarası ile gargara yapabilirsiniz.

Corona Virüsü Nedir? Koronavirüs Belirtileri, Nasıl Korunulur? Tedavisi, Nasıl Bulaşıyor?

KAYNAK: www.haberpop.com