Corona Virüsü Nedir? Koronavirüs Belirtileri, Nasıl Korunulur? Tedavisi, Nasıl Bulaşıyor?

corona virus nedir-coronavirus belirtileri-koronavirusu korunma yontemleri-nasil korunur-tedavi yontemi-nasil bulasiyor-hangi ulkede
corona virus nedir-coronavirus belirtileri-koronavirusu korunma yontemleri-nasil korunur-tedavi yontemi-nasil bulasiyor

25 Ocak 2020 tarihinde yeni yıl kutlamalarına başlayan milyonlarca Çinli, Vuhan (Whuan) Kenti’nde ortaya çıkan yeni Corona virüsünün (coronavirus) daha fazla yayılmasından endişe ediyor. Bu hızla yayılan ve son derece ölümcül olan koronavirüs sadece Çinlileri değil tüm dünyayı tehdit ediyor. Çünkü şimdiden onlarca dünya ülkesine yayıldı bile. Bu yazımızda herkesin merak ettiği corona virüs nedir, coronavirüsü belirtileri, koronavirüsünden nasıl korunulur gibi tüm sorularınıza yanıt vereceğiz. Ayrıca Corona virüsü tedavisi, Coronavirus nasıl bulaşıyor, şu an hangi ülkelere yayıldı, korunma yöntemleri gibi daha birçok merak ettiğiniz sorulara ışık tutacağız. Virüsün Çin’de an itibariyle (31 Ocak 2020) 9,776‘den fazla kişiye bulaştığı rapor edildi. Bulaşıcı koronavirüs nedeniyle en az 213 insanın öldüğü açıklandı.

Çinli yetkililer 23 Ocak’tan itibaren, virüsün ortaya çıktığı Vuhan’da yaşayanların kenti terk etmesini yasakladı. Havaalanı ve tren istasyonları kapatılıp, seferleri durduruldu. Otobüs ve tren seferleri iptal edildi. Virüsün Çin’de an itibariyle (30 Ocak 2020) 9,776‘den fazla kişiye bulaştığı rapor edildi. Ayrıca enfekte olmuş 187 insanın da tedavi edilerek virüsten kurtarıldığı açıklandı. İnsandan insana bulaşan koronavirüs nedeniyle en az 213 insanın öldüğü açıklandı. Corona virüsü şu an toplamda 20 ülkeye bulaşmış durumda. Virüsün görüldüğü ülkelerin listesini aşağıda detaylıca inceleyebilirsiniz.

Corona Virüs Nedir?

Coronavirus hakkında bilgiyi uzmanından alalım isterseniz. İngiltere’nin en iyi üniversitesi King’s College London’da görev alan ve Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Doktor Nathalie MacDermott Corona virüsü nedir sorusunu şöyle açıklıyor: “Corona virüsü, bir vürüs türü. Adını da taç gibi görünen yapısından alıyor. Bu bir RNA virüsü. Koronavirüsünün birkaç farklı çeşidi var. Birçok bulaşıcı hastalığa yol açtığını biliyoruz. Solunum yolu hastalıkları, ya da çocuklarda el, ağız veya ayaklarda kızarıklıklara yolaçan el-ayak-ağız hastalığı en çok rastladığımız türlerindendir. Ama daha tehlikeli hastalıklara da yolaçtığını da biliyoruz. Örneğin 2002’de ortaya çıkan ve büyük endişelere sebep olan SARS gibi. Çin’in Vuhan kentinden ortaya çıkan virüsün insanlara etkisi bu zamana kadar bilinmiyordu...

“ÇOK FARKLI BİR VİRÜS”

Kings College Londonda gorev alan ve Bulasici Hastaliklar Uzmani Doktor Nathalie MacDermott Corona virusu nedir belirtileri tedavisi
Bulasici Hastaliklar Uzmani Doktor Nathalie MacDermott Corona virusu nedir belirtileri ve tedavisi

“…Bu coronavirüsünün yeni bir çeşidi. MERS ve SARS da daha önce gördüğümüz bir coronavirus çeşidiydi. Hepsi koronavirüsü ailesinden geliyor. Her ailede değişik virüsler mevcut. Yolaçtığı hastalığa göre diğerlerinden farklılıklar gösteriyorlar. Yani solunumyolu hastalığına mı yolaçıyor. Yoksa deride kızarıklığa mı sebep oluyor gibi. Bu semptomlardan virüsün ne kadar tehlikeli olduğunu ve insana zarar verdiğini anlayabiliriz. Örneğin SARS Çin’deki misk kedilerinden yayılmıştı. Ama MERS virüsü ise Ortadoğu’daki genç develerden yayıldığını bulduk…”

“VİRUS VÜCUDUMUZDA KENDİ KOPYASINI YAPIP ÇOĞALIR”

“… İleride yapacağımız araştırmalarda bu özel virüs türünün genetik yapısını inceleyebiliriz. Labaratuvarda yapacağımız testlerde, insan hücreleriyle nasıl etkileşime girdiğini, yüksek virülan dediğimiz bazı genleri içeriyor mu göreceğiz. Corona virüsü insan vücüduna girdikten sonra bazı hücreleri ele geçirmeye çalışır. Çünkü kendi kopyalarını üretebilmek için bizim hücrelerimizdeki proteinlere ihtiyacı vardı. O nedenle hücreyi ele geçirip kendi kopyasını yapmaya çalışır. Biz bu kopyalara replikasyon diyoruz. Bu sayede tüm vücudumuza yayılır. Ama o zaman vücudumuz da virüsü tanır tanımaz onu öldürmeye, yok etmeye çalışır. Çünkü bu virüsün istenmeyen ve zararlı bir organizma olduğunu tanır ve onunla savaşır.

Corona Virüsü Belirtileri

Yeni ortaya çıkan bu corona virüsü, akciğer hastalığına neden oluyor. Koronavirüsleri hafif soğuk algınlığından, ölüme kadar pekçok semptoma neden olabilir. Korona virüsüyle mücadelede vücudumuzdaki bağışıklık sistemi bazı kimyasallar üretir. İşte bu sırada ateşimiz çıkar, kas ağrılarımız olur ve kendimizi iyi hissetmeyiz.

Corona Virüsü belirtileri:

  • Halsizlik-Yorgunluk
  • Yüksek ateş
  • Kas ağrısı
  • Hapşırma
  • Öksürük
  • Boğaz Ağrısı

NCoV’in ilk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkarken, ileri safhalarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden oluyor, nihayetinde ölümle sonuçlanabiliyor.

Corona Virüsü Korunma Yöntemleri (nasıl korunulur)

Almanya’nın en önemli araştırma hastanelerinden biri olan Berlin Charite Viroloji Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Christian Drosten ve ekibi, coronavirusü teşhis etmek için ilk testi (coronavirus test) geliştirdiklerini duyurdu. Bulunan bu “Coronavirüsü testi” küresel çapta dünyanın farklı ülkelerindeki 120 labaratuvara gönderildi bile. Drosten yeni keşfedilen patojenin SARS ile büyük benzerlikler gösterdiğini ve hatta aynı türden olduğuna dikkati çekti. Aralarında ne türk benzerlik ve farklılıklar olduğunu çeşitli incelemelerin ardından söyleyebileceklerini anlatan Drosten, “çok ciddi bir virüsle karşı kaşrıya olduğumuzu unutmayalım” şeklinde konuştu.

Berlin Charite Viroloji Enstitusu Direktoru Prof-Dr-Christian Drosten-corona virusu nedir belirtileri tedavisi
Berlin Charite Viroloji Enstitusu Direktoru Prof-Dr-Christian Drosten-corona virusu nedir belirtileri ve tedavisi

AŞI GELİŞTİRMEK KOLAY

Bilim insanlarına göre Whuan virüsü olarak da bilinen coronavirüsünün tehlikelerini kestirebilmek şu an güç. Ancak Corona virüslere karşı aşı geliştirmenin HIV ya da Sıtmaya karşı aşı geliştimekten çok daha kolay olduğunu dile getirdi. Yine bu aşıyı geliştirip insanlar üzerinde kullanabilmek için 1 yıla yakın bir süreye ihtiyaçlarının olduğunu belirtiyorlar.

ÇİN’DEKİ TÜRK ÖĞRETMENDEN ŞOK İFADELER

Çin’de bulunan Türk öğretmen Burcu Öner yaptığı bir telefon bağlantısında kısa adı NCoV adlı virüsten korunma yöntemleri hakkında bir takım önemli açıklamalarda bulundu. Öner şu açıklamayı yaptı: “23 Ocak 2020 tarihinden beri evimden dışarı çıkmıyorum. Pencerelerimi, kapımı açmıyorum. Çünkü bu virüs çok tehlikeli bir virüs…”

“Virüsler Gözlerden de Bulaşıyor”

“…Sadece hava veya nefes yoluyla bulaşmıyor. Buradaki doktorların ifadelerine dayanarak söylüyorum, gözlerinizi gözlükle korumanızda fayda var. Çünkü virüs gözlerinizden de bulaşabiliyor. Ayrıca kulaklarınızı da mümkün olduğunca kapatmaya çalışın çünkü kulaklarınızdan da bulaşma riski var. Derinize nüfuz edebileceği ve böylece vücudunuza girebileceği için, mümkün olduğunca vücudunuzun açık yerlerini kapatmaya özen gösteriniz diye bize uyarılarda bulundular. Bu yüzden ne pencere ne kapı açabildik. Havalandırmayı bu durumlar yüzünden yapamıyoruz.

Corona Virüsü Tedavisi

Bilim insanları corona virisü tedavisi olarak; en büyük ve önemli tedavi yöntemi şimdilik iyi bir şekilde korunmak deniliyor. korunmak ise şu önemli faktörleri içeriyor. Klasik olarak hava veya solunum yoluyla bulaşmadığını belirtmekte fayda var.

  • Ellerde eldivenli korunma (virüsün bulaştığı bölgelere dokunmayın)
  • Maske takın (virüslü havayı solumayın)
  • Gözlük kullanın (virüsün gözlerden insan vücuduna bulaşma ihtimali var)
  • Temiz su tüketin (kaynağından emin olmadığınız suları içmeyin)
  • Yemek seçimine dikkat edin (kaynağından emin olmadığınız yerlerden yemek yemeyin)

Coronavirüsü Hangi Ülkelerde Var (bulaşan ülkeler)

Coronavirüsü şu an 20’den fazla ülkeye yayılmış durumda. Çin (9,658), Tayland (14), ve Japonya (12) en çok yayıldığı ülkeler olarak başı çekiyor. Tüm ülkelerin isimlerini ve kaç hastanın virüsten etkilendiğini aşağıdaki listede inceleyebilirsiniz.

  • 9,658 China
  • 14 Thailand
  • 12 Hong Kong
  • 11 Japan
  • 10 Singapore
  • 9 Australia
  • 9 Taiwan
  • 8 Malaysia
  • 7 Macau
  • 6 South Korea
  • 6 US
  • 5 France
  • 4 Germany
  • 4 United Arab Emirates
  • 3 Canada
  • 2 Italy
  • 2 Vietnam
  • 1 Cambodia
  • 1 Finland
  • 1 India
  • 1 Nepal
  • 1 Philippines
  • 1 Sri Lanka
  • TOPLAM :9,776 virüslü hasta

coronavirus hangi ulkelere bulasti-koronaviriusun bulastigi ulkeler-dunyada goruldugu yerler-corona virus nedir belirtileri nasil korunulur-haberpop
coronavirus hangi ulkelere bulasti-koronaviriusun bulastigi ulkeler-dunyada goruldugu yerler

Coronavirus Nasıl Bulaşıyor?

Yeni ortaya çıkan ölümcül coronavirüsünün Çin’deki bir balıkçı pazarından ortaya çıktığı düşünlüyor. Bu pazarda sürüngenlerin de bulunduğuna dikkat çekiliyor. Ancak bilim insanları farklı biyolojileri nedeniyle, virüsün sürüngenlerden insana geçme ihtimalini düşük buluyor. Coronavirüsünün henüz kesin kanıtlar olmasa da havyanlardan yayıldığı idda edilmekte. Ortaya çıktığı yer sebebiyle “Vuhan virüsü” diye de adlandırılan yeni tip coronavirüsü solunum, hapşırma ve öksürme durumlarında hava yoluyla bulaşıyor.

coronavirusu nereden yayildi nasil yayildi-nasil bulasiyor-nedir belirtileri-nasil korunulur-cin whuan-haberpop
coronavirusu nereden yayildi nasil yayildi-nasil bulasiyor-nedir belirtileri-nasil korunulur

Hemen aşağıda Çin’nin Whuan kentindeki Corona virüsünün ortaya çıktığı balık pazarındaki satışa çıkarılan evcil ve vahşi hayvanların hatta sürüngenlerin etlerine ait olan fiyat lüstesi bulunmaktadır. Balık pazarında bazı dükkanlarda köpek etinden, yılana, kirpi etinden eşek etine kadar birçok etin satıldığı görülmekte.

koronavirusu nedir-coronavirus whats-belirtileri-corona virusu nelirtileri nasil anlasilir nasil bulasir
Çin’nin Whuan kentindeki balık pazarında satılan hayvanların satışı için fiyat listesi

Hayvanlarda bulunan ve henüz tespit edilmemiş birçok koronavirüsü bulunuyor. Yeni keşfedilen virüslere her gün bir yenisi ekleniyor. Doktorlar birçok vakanın ağır olduğunu ve ölümle sonuçlandığını açıklasa da virüsün ne kadar tehlikeli olduğu tam olarak netli kazanmadı. Bu virüse en çok kronik sağlık problemi yaşayanlar, çocuk ve yaşlıların virüse yakalanmaya daha yatkın oldukları söylenmekte.

Koronavirüsü bu balıkçı pazarından bulaştı. Coronavirüsü nasıl bulaşıyor belirtileri ve tedavisi
Koronavirüsünün bu balıkçı pazarından bulaştığı iddia ediliyor.

Virüsün ortaya çıkması Çin sosyal medyasında büyük tepkilere yol açtı. Haber kaynakları tam olarak doğrulayamasa da söz konusu markette vahşi hayvanların kesilip satıldığı bölge halkı tarafından dile getiriliyor. Hatta Çinli sağlık yetkilileri, insanların ölümüne sebep olan ve yüzlerce kişiyi hasta eden koronavirüsünün “deniz ürünleri pazarındaki vahşi hayvanlardan veya sürüngenlerden” kaynaklandığına inanıyor.

Çin hükümeti Whuan kentinde karantina ilan ettikten sonra ordu resmen sıkıyönetim ilan etti ve kente giriş çıkışları durdurdu. Aşağıdaki fotoğrafta da görüldüğü üzere Vhuan kentindeki birçok yol virüslülerin giriş çıkışını engellemek üzere kapatılıyor.

whuan-kenti-karantina-altina-alindi-ulkede-coronavirus-salgini-corona-virusu-nedir-nasil-korunulur-belirtileri-tedavisi-cin
whuan-kenti-karantina-altina-alindi-ulkede-coronavirus

Çin’de 60 milyon kişi karantinada. Ordu Vuhan’ı kuşattı. İddialara göre şehir dışına çıkmak isteyen vuruluyor. Çin’in virüse kontrol altına alınca Vuhan’ı yıkmayı düşündüğü öne sürülüyor..

Çinli bir bayan doktorun Twitter’da yaptığı videolu paylaşımında insanların birbiriyle çok acil olmadıkça görüşmemeleri gerektiğini ve bu virüsün çok hızlı bulaştığını açıklayan videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.

Yarasa Çorbası veya Yılan Çorbası mı sebep oldu?

Birçok yerel bilgiye göre coronavirüsünün yılan çorbası veya yarasa çorbası gibi bir yerel yemek türünün sebep olduğu iddia edilmekte. Tüm bu iddialara karşı bilim insanlarının fikri; bu tarz sürüngen veya vahşi doğaya ait hayvanlardaki virüslerin bu şekilde insana bulaşmasının güç olduğu. Henüz kesin bir açıklama yapmaktan kaçınan bilim insanları araştırmalarını yapmaya ve sürekli insanlara açıklama yapmaya devam ediyor.

SARS Virüsü Nedir?

Coronavirüsü henüz SARS virüsü kadar ölü sayısına ulaşmamış olsa da raporlar koronavirüsünün SARS’tan daha hızlı yayıldığını göstermekte. 2002 yılında ortaya çıkan SARS virüsünün yol açtığı felaketin tekrarlanmasını önlemek. SARS virüsü Çin’de 800 kişinin ölümüne sebep olmuştu. İngiltere’nin en iyi üniversitelerinden King’s College London’dan Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Doktor Dr Nathalie MacDermott, SARS’ın da bir coronavirus olduğunun altını çizmekte.

ÇİN’DEKİ TÜRK KONSOLOSLOĞU’NDAN TÜRK VATANDAŞLARA UYARI

Çin’deki Türk Konsolosloğu Çin’deki türk vatandaşlara gönderdiği mesajda. “Tehlike geçene kadar ve yetkililer aksini söyleyene kadar acil bir durum olmadıkça dışarı çıkmayın ve kimseyle görüşmemeye çalışın. Sağlığınıza ve hijyeninize dikkat edin. Konsolosluk olarak sizi Whuan kentinden tahliyenizi yapacağız. Bizden mesaj bekleyin ve sizi arayana kadar sağlığınızı korumaya özen gösterin. Tahliye için Türk yetkililer sizlerle en kısa zamanda iletişime geçecektir.”

Corona Virüsünün Dünyaya Nasıl Yayıldığını Anlık Canlı İzleyip Takip Etmek İçin Bu Linke Tıkla

KAYNAK: www.haberpop.com