ANTALYA’da bankalardan kredi kullanan tüketicilerin dosya masraflarını geri almak için tüketici hakem heyetlerine yaptığı başvurular rekor düzeye ulaştı. Mağdur tüketicinin cebine göz diken dolandırıcılar ise vatandaşın bu ilgisini ranta çevirmenin yolunu hemen buldu.
Antalya tüketici derneklerini alarma geçiren dolandırıcılık yöntemi şöyle işliyor: Tüketici cep telefonu ile aranıp kredi kullanıp kullanmadığı, kullandıysa dosya masraflarını geri almak için başvuru yapıp yapmadığı öğreniliyor. Vatandaşın yanıtı, “Başvuru yaptım” olursa planın ilk kısmı uygulamaya geçiyor.
DOSYAYI ÖNE ALALIM
Vatandaşa, “Hakem heyetlerinde yığılma var dosyanızı öne alabiliriz. Bunun için 150 lira danışmanlık ücreti talep ediyoruz” deniyor. Eğer vatandaş başvuru yapmadıysa, “Şirketimizde görevli avukatlarımız tüm belgelerinizi hazırlayıp dosya masrafı ücretlerinizi geri alacak. Bunun içinse 250 lira danışmanlık ücreti talep ediyoruz” bilgisi veriliyor.
HİÇ BİR İŞLEM YOK
Eğer vatandaş bu uygulamalardan birini kabul ederse telefondaki kişi hemen kişinin kredi kartı bilgilerini alıyor ve sözde danışmanlık ücreti adı altında soygun yapıyor. Aylar geçmesine karşın alacakları ile ilgili hiçbir başvurunun yapılmadığını anlayanlar ise soluğu tüketici derneklerinde alıyor.
VATANDAŞ ÜŞENİYOR
Dosya masrafı dolandırıcılığı ile ilgili çok sayıda şikâyet aldıklarının altını çizen Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Antalya Şube Başkanı Abdullah Özçulcu, “Bankaların haksız kazanç elde ettiği tüketiciye bir darbe de dolandırıcılar vuruyor. Dilekçe, vekâlet gibi işlemlerle uğraşmak istemeyenler maalesef hem para hem de zaman kaybediyor” dedi.
VEKALETSİZ İŞLEM OLMAZ
Hiçbir şirket ya da kişinin vekâlet olmadan kişisel işlem yürütemeyeceğini vurgulayan Özçulcu, “Yeni nesil dolandırıcılar gündemi takip ederek vatandaşın bilgisizliğinden yararlanıyor. Tüketici şunu bilmeli; vekâlet vermeden sizin yerinize işlem yapılamaz. Bu nedenle her birey kendisine sunulan hakları bilmekle yükümlüdür” diye konuştu.
HAK TALEBİ ÇOK ZOR
Dolandırıcıların tuzağına düşen tüketicilerin danışmanlık adı altında ödedikleri paraların geri alınmasını hayli güç olduğuna da değinen Özçulcu şöyle dedi: “Tüketici bize başvurup yardım istiyor. Ancak elinde ne isim, ne adres var. Üstelik kart bilgilerini bizzat kendisi vermiş. Böyle bir durumda karşı taraftan hak talep etmek güçleşiyor. Zaten hukuki sürecin içine dahil olan tüketici de bir süre sonra pes ediyor. Bunların yaşanmaması için önce bilinçli olmak şart.”
VATANDAŞ NEREYE BAŞVURACAK?
Bankaların kestiği dosya masrafını geri almak isteyen tüketiciler 2 bin liraya kadar olan bedeller için ikamet ettikleri ilçe kaymakamlığındaki tüketici hakem heyeti nezdinde hiçbir ücret ödemeden, 3 bin liraya kadar ise il merkezinde bulunan Gümrük ve Ticaret İl Müdürlüğündeki bilir tüketici hakem heyetine başvurmak suretiyle haklarını arayabilir.