Yatırım veya satın alma tavsiye olmadığını belirtmekle söze başlayalım 🙂 Çünkü kripto paralar çok hızlı şekilde yükselebildiği gibi çok hızlı şekilde çakılabiliyorlar. O nedenle eğer kendi aklınızla düşünüp karar verdiyseniz ve sizin için mantıklı ise biz bu makalede Bitcoin ve altcoine nasıl para yatırılır, nasıl yatırım yapılır bunu göstereceğiz. Bitcoin ve diğer Etherum, Ripple, BNB gibi altcoinlere iki yolla sahip olabilirsiniz. Bir tanesi etrafta Bitcoin satan arkadaşlarınız varsa onlardan alıp onlarla doğrudan nakit parayla ya da banka havaleyle ödeyebilirsiniz. Ama Türkiye’de şuanda Sermaye Piyasası Kurumu’na SPK’ya tabi hiçbir finansal kurum Bitcoin alıp satmamakta. Ancak SPK’nın dışında kalan SPK’nın yetki alanının dışında kalan bir takım tacir dediğimiz borsalar var. O borsalarda Türk lirası üzerinden Bitcoin alım satımı mümkün şu anda. Dünya çapında çok güvenilir ve uluslararası ün yapmış BNB, Coinbase, Pro, Huobi gibi büyük hacimli uluslararası borsalar da mevcut. Üye olduktan sonra borsanın hesabına para göndererek böyle alım satım yapabiliyorsunuz.
Bitcoin Nasıl Alınır-Satılır?
Bitcoin almak için amatörlerin yani yeni başlayanların tercih ettiği bir iki tane Türk borsaları mevcut. Bunlardan herhangi birini tercih edebilirsiniz. Tercih ederken mutlaka tüm borsalardaki Bitcoin fiyatlarını karşılaştırıp en uygun fiyatlısı hangisi ise oradan almanız daha mantıklı olacaktır. Bir de tabii ki bu siteler arasında bazı farklar da bulunuyor. Örneğin bir tanesi minimum 100 lira ile size Bitcoin verebilirken bazılarında limitler biraz daha yüksek olabiliyor. O nedenle ne kadarlık bir bütçe ile yatırım yapacaksanız karşılaştırmanızı o şekilde yapabilirsiniz.
Bir de şöyle bir farklılık var illa sadece direkt olarak Bitcoin almanıza gerek yok örneğin Etherum (ETH) Chainlink (LINK), Ripple (ERP), veya BNB gibi altcoinler de alabilirsiniz. Diyelim ki bitcoin alacağınız Türk borsasını seçtiniz, para göndermeniz gerekiyor. Genellikle bankalar üzerinden EFT veya havale ile bu işlemler gerçekleştiriliyor.
(bu yöntem geçerli değil artık:) Burada dikkat etmeniz gereken nokta para gönderim formunu oluşturduğunuzda internet sesinden size bir kod gönderiliyor. Bu kodu parayı gönderirken açıklamalar bölümüne bankanızdan yazmanız gerekiyor ki gönderdiğiniz internet sitesi o parayı sizin gönderdiğiniz anlayabilsin ve işleminizi başarıyla gerçekleştirebilsin. ÖNEMLİ: Artık koda gerek kalmadan para gönderilebiliyorsunuz. Kripto hesap sahibi ile para gönderen kişinin adı soyadı tutmalı yani ayni kişi olmalı.
Tabii ki işlem yoğunluğuna göre paranın borsalara geçme süresi değişiyor. Ama benim tecrübelerime göre genellikle en geç 2 3 saat içerisinde paranızı internet sitesine aktarıldığını söyleyebilirim.
Türk Lirası olarak paranız aktarılıyor. Daha sonra siz oteli ile o günkü o borsadaki Bitcoin fiyatı neyse o değerde Bitcoin alabiliyorsunuz. Şimdi bazı insanlar Bitcoin fiyatı onbinlerce dolar civarında olduğu için ben bir tane Bitcoin alamam diyor ama merak etmeyin arkadaşlar illa bir Bitcoin almak zorunda değilsiniz. Paranızı yatırdınız ve mevcut paranızla o gün ki borsadaki kura göre Bitcoin aldınız diyelim. Şimdi burada isterseniz Bitcoin izi öylece tutup değerlenmesini bekleyebilirsiniz.
İsterseniz de farklı altcoinlere yatırım yapmak istiyorsanız mutlaka yabancı borsalara aldığınız coini aktarmanız gerekiyor. Çünkü Türk borsalarında çoğu altcoin bulunmuyor. Yabancı borsalara baktığımız zaman en çok tercih edilen güvenilir ve bilinenler BNB, Coinbase, Pro, Huobi gibi farklı kripto borsalarını kullanabilirsiniz. Yine aynı şekilde fiyatları karşılaştırın ara yüzlerini karşılaştırın. Hangi altcoine yatırım yapacaksanız parayı yatıracağınız göndereceğiniz yabancı borsada o altcoin var mı ona bakın. Çünkü bir borsada olan coin başka borsalarda bu olmayabiliyor. O yüzden hangi altcoine yatırım yapacaksanız o altcoinin hangi borsada var onu kontrol etmeniz gerekiyor. Bunu yaparken de coinmarketcap sitesinden faydalanabilirsiniz.
Diyelimki BINANCE borsasını seçtiniz elinizdeki kripto parayı BINANCE borsasındaki hesabınıza aktaracaksınız. İlk olarak yapmanız gereken şey BINANCE hesabınızda eğer Bitcoin aktaracaksınız Bitcoin cüzdanınızda size özel bir cüzdan kodu bulunuyor. Bu cüzdan kodunu doğru bir şekilde kopyalayıp ilk coin aldığımız Türk borsasına gidip coin aktarma bölümünden, almış olduğunuz bu cüzdan kodunu girerek transfer işlemini yapmanız gerekiyor. Burada tabii ki belli bir komisyon-transfer ücreti de gidecek. O nedenle tekrar söylüyorum aktarma yapacağınız kripto para birimini en baştan bir kontrol edip ayarlamalarını yapıp o şekilde gerçekleştirin.
BINANCE hesabınıza transfer gerçekleştirildikten sonra BINANCE hesabınızda bulunan kripto parayla BINANCE borsasında bulunan diğer altcoinlere yatırım yapabiliyorsunuz. Bundan sonra paranızı aktardığınız borsada yer alan tüm altcoinlere kripto para miktarınız kadar işlem yapabilirsiniz. Almış olduğunuz kripto paraları mevcut borsanızda tutabileceğiniz gibi eğer o borsaya güvenmiyorsanız kendi cüzdanınıza veya mesela Bitcoinleri direkt olarak bilgisayarınızın donanımına da indirip yedekleyip daha güvenli bir şekilde saklayabiliyorsunuz. Burada karar sizin çünkü bazı insanlar yatırım yapıp işte 5 sene sonra ben bunun değerini yükseleceğini ön görüyorum. O yüzden ben 5 sene bunu tutacağım, bekleyeceğim diyor. Bazı insanlar da inişlerde çıkışlarda al-sat yaparak bildiğiniz borsada işlem yaparak para kazanmaya çalışıyor. Artık sizin oradaki tercihiniz neyse ona göre işlemlerinizi yapabilirsiniz. Bu makalede Bitcoin nasıl alınır satılır, altcoin nasıl alınır satılır bunu anlatmaya çalıştık. Eğer konu ile alakalı görüşleriniz ve sorularınız varsa lütfen yorumlar bölümünde bizlere söylemekten çekinmeyin.
Bitcoin Nedir?
2008 yılında bir internet tartışma grubuna Satoshi Nakamoto kullanıcı adıyla yollanan bir mesajla Bitcoin adı verilen yenilikçi bir kriptolu dijital para konsepti tanıtıldı. Temel aldığı pek çok ayrıntı daha önceki dijital para girişimlerinde de vardı. Ancak Bitcoin kullanıcıların hiçbir merkez ve otoriteye muhtaç kalmadan tamamen kendi aralarında işletebileceği ilk alt yapı olacaktı.
Bilgisayarların işlemci gücünü kullanarak üretilebilen bu dijital para 9 Ocak 2009 tarihinde hayata geçti. Bitcoin tamamen açık kaynaklı bir yapı. Yani nasıl çalıştığı, ne yaptığı, kaç adet üretildiği gibi merak edeceğiniz, hatta şüphe duyacağınız her tür bilgi, ona sahip olan ve olmayan herkese açık. Tek gizem yaratıcısı Satoshi Nakamoto. Zira onun kim olduğu bugün hala bilinmiyor. Birden fazla kişiyi temsil ettiğini iddia edenler de var. Aklınızda olması gereken tek bilgi Nakamoto’nun 1 milyondan fazla Bitcoin sahibi oldu. Bugünkü karşılığını varın siz hesap edin.
Özetle Bitcoin kriptolanmış bir dijital paradır. Web sitelerinde, cep telefonlarınızda, bilgisayarlarınızda harici disklerinizde ya da USB belleklerinizdeki şifreli dijital cüzdanlarınızda depolanır. Cüzdan sahibi kendi kimliğini açıklamadıkça hep anonim kalır. Bitcoin hiçbir merkezi yapıya ihtiyaç duymadan bizzat kullanıcıları tarafından işletilen blok zinciri yani blockchain denen bir altyapı üzerinde çalışır. Bu alt yapıya hizmet edenler de katkısı payınca yine bir konu kazanarak ödüllendirilir. Şeffaf ve güvenilir alt yapısı gereği bugün sayısı binlere varan benzerleri arasında en kıymetli ve dolayısıyla en çok tercih edilen para birimidir.
Bitcoin Nasıl Alınır-Satılır?
Benim özellikle bitcoin yatırımcısı olabilecek kişilere tavsiyem; Birincisi burası çok kaygan bir alan, çok spekülatif bir alan. Dolayısıyla bu işi bilmeden, sadece işte ya Bitcoin şu kadar yükselmiş ben de hemen bu trene atlıyim tarzında bu işe bakanların çoğunu kaybettiğini görüyoruz bu alanda. O yüzden hani burada herhangi bir yatırımcı yapılacak tavsiyeyi burada da yenileyelim. Sıfır olsa bile hiç düşünmeden unutabileceğiniz çok küçük bir miktarı öncelikle bitcoin alım satımının nasıl yapıldığını deneyimleyerek başlamalarını tavsiye ediyorum. Çünkü insanlar maalesef durduramıyorsunuz bu konuda. İşte o durduramadığımız insanların para kaybetmemesi için de ben aslında Bitcoin’e yatırımcı olarak değil de kripto para yani Bitcoin’in de içinde olduğu bu kripto para kavramını anlayıp bu eko sisteme nasıl dahil olabileceklerini eğitim parası olarak görüyorum bunu.