Home Manşet Gacha Savaşları: Genshin Impact mi, Tower of Fantasy mi? Hangisi Daha İyi?

Gacha Savaşları: Genshin Impact mi, Tower of Fantasy mi? Hangisi Daha İyi?

Genshin Impact mi Tower of Fantasy mi daha iyi
Genshin Impact mi Tower of Fantasy mi daha iyi? Hangisi oynanır?

Piyasaya nispeten yeni giren Tower of Fantasy ile aksiyon-gacha kralı Genshin Impact arasında karşılaştırmalar yapılacağı muhakkak. Genshin Impact, aksiyon-gacha türünün kitabını yazmış olabilir ama Tower of Fantasy’nin de daha iyi yaptığı şeyler var. İki oyun aslında pek çok yönden birbirine çok benziyor. Ortada bu kadar fazla örtüşme söz konusu olduğunda ufak farklılıkların doğru şekilde karşılaştırılması çok daha önemli hale geliyor çünkü oyuncuların hangi oyunu seçeceğini belirleyecek olan bu ufak farklılıklar.

Genshin Impact’in popülerliği ve karlılık seviyesi kopyalarının her yeri doldurmasına neden oldu. Tower of Fantasy de pek çok oyundan ilham almış olsa da getirdiği yeni fikirler ve daha basit konseptler onu diğer seçeneklere göre öne çıkarıyor.

Tower of Fantasy paylaşımlı dünyada geçen bir bilim kurgu, aksiyon-gacha oyunu ve Asya’da bir süredir oynanıyor fakat küresel olarak yayınlama tarihi çok yeni. Bu oyun sizi Aida adlı bir gezegene götürüyor. Aida yakındaki bir asteroidde madencilik yapmak üzere yerleşime açılmış bir gezegen. Bir süre sonra Omnium adı verilen yeni bir enerji kaynağı keşfediliyor ve Aida ütopik bir cennet bahçesine dönüşüyor. Ne yazık ki biz dünyaya o günlerinde dahil olamıyoruz. Omnium kontrolden çıkıyor, bütün gezegen devasa bir nükleer felaket yaşıyor ve biz, cehenneme dönmüş bir dünyada gözlerimizi açıyoruz.

Gezegenin kontrolünü ele geçirmek için savaşan iki taraf, arazide devriye gezen yağmacılar ve barış içinde yaşama umudunuzu tehdit eden mutasyona uğramış yaratıklar ne ararsanız Aida’da mevcut. Yani Tower of Fantasy dünyası biraz karanlık ve cyberpunk olarak nitelendirebileceğimiz özellikler taşıyor.

Tower of Fantasy konusunda fikir edinmek için şu videoya göz atabilirsiniz:

Genshin Impact ise oyuncuları Teyvat’ın fantastik dünyasına götürüyor. Gizemli bir tanrıça tarafından kardeşinden koparılan ana karakter (oyunun başındaki seçiminize göre Aether veya Lumine), kardeşini tekrar bulabilmek için yedi ulusu kapsayacak bir yolculuğa çıkıyor. Burada dünya Tower of Fantasy’ye kıyasla daha aydınlık, canlı renklerle bezenmiş ve “mutlu” diyebiliriz.

Genshin Impact’e yeni başlayacaksanız aşağıdaki videoyu mutlaka izleyin:

Şimdi gelelim iki oyunun farklarına. Birincisi, Tower of Fantasy bir karakter yaratma/özelleştirme fırsatı sunuyor oyunculara. Cinsiyetinizi, saçlarınızı, yüzünüzü, boyunuzu, kıyafetinizi ve çeşit çeşit fiziksel özelliğinizi dilediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Genshin Impact’te ise ana karakter konusunda yapabildiğiniz tek seçim, kardeşlerden hangisi ile oynayacağınız. Bununla birlikte, Genshin Impact’te 4 kişilik ekibinizi oluşturan karakterler arasında geçiş yaparak farklı tiplerle oynayabiliyorsunuz. Karakterler arasında geçiş yaptığınızda hem tipiniz hem de silahınız değişiyor.

Tower of Fantasy, gacha sistemi ile çektiğiniz karakterleri kullanmak konusuna Genshin’den farklı bir mekanik getirmiş. Tower of Fantasy’de karakteriniz bir sette 3 farklı silah kullanabiliyor ve bu silahlar eğer tier SR veya SSR ise sahipleri tanınmış kişiler olan silahlar. Setiniz için seçtiğiniz silahlar arasında tek tuşla geçiş yapabiliyorsunuz fakat görünüşünüzü silahın sahibine çevirmek isterseniz Simulacra menüsünden bu özelliği aktive etmelisiniz. Bu şekilde elinizdeki tüm silahları elinizdeki her karakter (diğer bir deyişle waifu 😄) ile kullanabiliyorsunuz.

Tower Of Fantasy’nin Dövüş ve Gacha Sistemleri Çıtayı Yükseltiyor

Dövüşlerini daha stratejik yürütmeyi seven oyuncular, Tower of Fantasy’nin dövüş mekaniklerini daha çok sevecek. Tower of Fantasy’nin oldukça basit ve orijinal olan dövüş sistemi, Genshin Impact’in otomatik kilitli dövüşüne kıyasla yeni bir oyun stili yaratıyor. Genshin güçlü element reaksiyonlarına izin veriyor olsa da en yakındaki düşmana otomatik kilitlenme özelliği bazen hayalinizdeki reaksiyonu yapmanızı engelleyerek lütuftan çok bir lanet olabiliyor. Genshin’deki element reaksiyonlarına karşılık Tower of Fantasy’de de her silahın bir elementi (Grievous, Flame, Ice Shell veya Volt) ve kendine ait komboları bulunuyor.

Genshin Impact – soldan sağa Kaedehara Kazuha, Sangonomiya Kokomi, Kamisato Ayaka, Paimon, Aether, Yae Miko ve Raiden Shogun

Tower of Fantasy’de her silahın oldukça gösterişli ve dövüşte çok etkili olan benzersiz bir becerisi var. Bu beceri Genshin’deki Elemental Burst mekaniğine karşılık geliyor diyebiliriz. Siz bir yandan savaşırken, setinizde bulunan ve o sırada kullanmıyor olduğunuz diğer 2 silahınız şarj oluyor. Tam olarak şarj olmuş bir silaha geçerseniz silahınızın özel yeteneğini kullanıyorsunuz. Ancak bu geçiş şarj olmuş diğer silahınızın da deşarj olmasına neden oluyor, dolayısıyla Genshin’de farklı karakterlerle arka arkaya Elemental Burst yapabilirken Tower of Fantasy’de bu mümkün değil. Hatta bu durum keşif sırasında gereksiz patlamalar ve deşarjlarla can sıkıcı olabiliyor çünkü farklı element gerektiren mekanizmalarla etkileşime girebilmek için ilgili element silahına geçmeniz gerekiyor.

Hangi Gacha Sistemi Daha İyi?

Tower of Fantasy’deki gacha sistemi free-to-play sevenlerin daha çok hoşuna gidebilir. 3 farklı küre ile çekilişe girebiliyorsunuz. İlki siyah renkli Black Nucleus. Bu toplar neredeyse sürekli şekilde tepenize yağıyor diyebiliriz. Sağda, solda, doğada, login hediyelerinin içinde her yerde karşınıza çıkıyorlar. Bunlarla genel olarak geliştirme için kullanabileceğiniz materyaller düşüyor fakat karakter, hatta SSR karakter düşmesi de mümkün.

Black Nucleus, gacha oyunların vazgeçilmez özelliği olan pity sistemine (belirli sayıda çekiliş yapıp kaybettikten sonra oyunun kazanmanıza izin vermesi şeklinde özetleyebiliriz) dahil değil. Çekilişte kullandığımız ikinci küre sarı renkli Gold Nucleus. Gold Nucleus’ta pity sistemi mevcut ve her 10 çekilişte bir SR veya SSR, her 80’inci çekilişte de bir SSR veriyor. Üstelik 80’e gelmeden önce bir SSR kazanmış olsanız bile pity sayınız resetlenmiyor. Bu, Genshin Impact’e kıyasla önemli bir avantaj.

Tower of Fantasy’nin son çekiliş küresi ise kırmızı renkli Red Nucleus. Bu küreleri sınırlı süreli afiş karakterlerini çekmek için kullanıyorsunuz. 80’inci çekilişte bir SSR karakter garanti fakat bu SSR’ın afişteki SSR olma şansı sadece %50. Bu da Genshin’e kıyasla devasa bir dezavantaj çünkü Genshin her banner’da (afişte) tek bir 5 yıldız sunuyor ve dolayısıyla pity sayısı olan 90’da afişteki karakteri çekmeniz garanti.

Tower of Fantasy – Eğer afişi yeniden çıkarsa Red Nucleus ile alabileceğiniz SSR bir waifu olan Nemesis

Genshin Impact’te karakter çekmek için iki farklı küre kullanabiliyorsunuz. İlki mavi renkli Acquaint Fate ve belirli düşme oranları ile karakterler ve silahlar çekmenize izin veriyor. İkincisi ise Intertwined Fate. Bu yanar-döner pembe-mavi küre, o sırada afişte sunulan 5 yıldızlı karakter için çekilişe girmenize izin veriyor. Bu iki küreyi elde etmek son derece zor ama Primogem adı verilen kristallerle satın almanız mümkün -ki, Primogem’leri de elde etmek çok kolay sayılmaz.

Tower of Fantasy Keşif Mekanikleri Konusunda Bazı Avantajlar Sunuyor

Tower of Fantasy, dünyayı keşfetme şeklimizde de bazı farklılıklarla karşımıza çıkıyor. Örneğin Genshin Impact’te bulunmayan binek (mount) sistemi Tower of Fantasy’de mevcut. Ayrıca Tower of Fantasy’de su üzerinde seyahati gerçek bir keyfe çeviren mini bir sörf tahtanız da var. Ek olarak Genshin Impact’te havada süzülmemizi sağlayan glider’ın Tower of Fantasy’deki karşılığı jetpack.

Jetpack’in kullanımı glider’a kıyasla çok daha kolay. İsterseniz uçuşunuza metrelerce yükselerek başlayabilirsiniz veya havada süzülürken stamina harcayarak yükselebilirsiniz. Eğer üzerine çıkacak bir platforma ihtiyaç duyarsanız Omnium Handcannon kullanarak kendinize bir sütun yaratabilirsiniz. Bununla birlikte dünyada sizi keşfe çağıran çok fazla öğe yok, bu noktada bir MMO oynadığınızı hissediyorsunuz ve manzara Genshin Impact dünyası kadar iç açıcı görünmüyor.

Son Değerlendirme: Genshin Impact mi, Tower of Fantasy mi?

Son değerlendirmede hangi oyunu seçeceğiniz kişisel tercihlerinize bağlı. Yukarıda iki oyun arasında pek çok farklılık saydık fakat bize göre bunlar esas olarak sarsıcı farklar değiller. Genshin Impact ve Tower of Fantasy’yi birbirinden ayıran en önemli özellik, Tower of Fantasy’nin bir MMO olması. Genshin Impact’in de arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir Co-Op modu var fakat arkadaşlarınızla birlikte yapabilecekleriniz enerjiniz (Genshin Impact’teki adıyla “resin”) ile fazlasıyla sınırlı. Domain ve boss savaşları resin gerektiriyor.

Resin bittikten sonra tek yapabileceğiniz etrafı gezip taş, çiçek, böcek toplamak. Co-op sırasında ana hikaye görevlerini de yapamıyorsunuz. Eğer 20-30 kişi ile birlikte world boss’larla dövüşmekten, MMO tarzından ve biraz da PvP’den hoşlanıyorsanız Tower of Fantasy sizin oyununuz. Fakat ana hikayeyi takip etmek isterseniz Tower of Fantasy’de de tıpkı Genshin’de olduğu gibi tek başınızasınız. Oyun sizi “story mode” içine alıyor ve bu sırada ne diğer insanlar sizi ne de siz diğer insanları görebiliyorsunuz.

Enerji kavramı Tower of Fantasy’de de mevcut (Tower of Fantasy dünyasında enerji “vitality” olarak adlandırıyor) ancak enerjiniz bittikten sonra raid yapmaya devam edebilirsiniz çünkü asıl ödülleri toplayamasanız da Support Point kazanıp oyun içi mağazada kullanabiliyorsunuz.

Tower of Fantasy şu ana kadar Genshin Impact benzeri oyunlar arasında başarıya en fazla yaklaşmış olan oyun. Genshin ile yarışa devam edip edemeyeceğini ise gelecekteki içerik zenginleştirmeleri gösterecek gibi.