Son Dakika Haberi: Corona Virüsü 10 Binden Fazla Kişiye Bulaştı! Dünyaya Hızla Yayılıyor!

corona-virusu-nedir-nasil-bulasir-coronavirus-tedavisi-hangi-ulkelerde-turkiyede-koronavirusu-var-mi-nasil-korunulur-belirtileri-haberpop
corona-virusu-nedir-nasil-bulasir-coronavirus-tedavisi-hangi-ulkelerde-turkiyede-koronavirusu-var-mi-nasil-korunulur-belirtileri

Çin’in Wuhan (Vuhan) kentindeki bir balıkçı pazarında ortaya çıkan Corona virüsü tüm dünyaya yayılmaya devam ediyor. Coronavirus son dakika gelen haberlere göre 11.374 kişiye bulaştı. Dünya genelinde 27 ülkeye bulaşan koronavirüsü bu ülkelerde 259 kişinin ölmesine sebep oldu. Ölümlerin çoğu yeni tip coronavirüsünün ortaya çıktığı Çin’de 11.221 kişiyle başı çekiyor. Virüs bulaştığı fakat zamanında yapılan doğru tedaviler sayesinde 252 kişi virüsten kurtarılıp sağlığına kavuşturuldu. Diğer tüm detaylar ve virüsün dünyadaki dağılımı, nasıl mücadele edilebilirliği ve coronavirüs belirtilerini aşağıda bulabilirsiniz.

SOKAK ORTASINDA VİRÜSLÜ İNSAN CESETLERİ

coronavirus hangi ulkelerebulasti-kac olu var-corona virusu tedavisi-belirtileri-korunma yolu yontemleri-koronavirusu
coronavirus hangi ulkelere bulasti-sokakta virüslü insan cesetleri çin-whuan

Coronavirüsünün çıkış noktası Wuhan sokaklarından oldukça vahim görüntüler yayınlandı. AFP’de yer verilen Çinli yetkililerin açıkladığı son dakika bilgisine göre ise, yeni tip coronavirüsünün tedaviye geç yanıt vermesinin dünya geneline yayılmaya başlayan salgını daha da kötüleştirdiği ifadeleri kullanıldı.

Tüm dünyanın gündemine bomba gibi düşen ve Çin’nin Wuhan kentinde ortaya çıkan ölümcül corona virüsünün bulaştığı insan sayısı 11,374 oldu. 1 Şubat 2020 tarihi itibariyle rapor edilen ve tüm dünyada bulaştığı insan sayısı 10 bini geçti. Coronavirus bulaştığı toplam 259 kişiyi öldürdü. Ayrıca virüsün bulaştığı 252 insan da tedavi edilerek kurtarıldı.

VİRÜS HANGİ ÜLKELERE BULAŞTI KAÇ ÖLÜ VAR?

coronavirus nedir-corona virusu belirtileri-tedavisi-nasil bulasir-cin-whuan-haberpop
coronavirus nedir-corona virusu belirtileri-tedavisi-nasil bulasir-cin-whuan

Coronavirüsü şu an 27 ülkeye yayılmış durumda. Bulaştığı ülke sayısı her gün artıyor. Bununla birlikte virüsün bulaştığı insan sayısı da bir o kadar artmakta. Rakamsal olarak Çin (11,221), Tayland (19), Japonya (17), Singapore (16), Hong Kong (13) ve South Korea (11) en çok yayıldığı ülkeler olarak başı çekiyor. Tüm ülkelerin isimlerini ve kaç hastanın virüsten etkilendiğini aşağıdaki listede inceleyebilirsiniz. Coronavirüsü henüz Türkiye’ye gelmedi. Türkiye içinde henüz rapor edilmiş bir virüslü hasta yok.

  • 11,221 China
  • 19 Thailand
  • 17 Japan
  • 16 Singapore
  • 13 Hong Kong
  • 11 South Korea
  • 10 Taiwan
  • 9 Australia
  • 8 Malaysia
  • 7 Germany
  • 7 Macau
  • 7 ABD
  • 6 France
  • 4 United Arab Emirates
  • 3 Canada
  • 2 Italy
  • 2 Russia
  • 2 UK
  • 2 Vietnam
  • 1 Cambodia
  • 1 Finland
  • 1 India
  • 1 Nepal
  • 1 Philippines
  • 1 Spain
  • 1 Sri Lanka
  • 1 Sweden
  • TOPLAM VİRÜSLÜ İNSAN SAYISI: 11,374

CORONAVİRÜSÜ NEDİR?

“…Bu coronavirüsünün yeni bir çeşidi. MERS ve SARS da daha önce gördüğümüz bir coronavirus çeşidiydi. Hepsi koronavirüsü ailesinden geliyor. Her ailede değişik virüsler mevcut. Yolaçtığı hastalığa göre diğerlerinden farklılıklar gösteriyorlar. Yani solunumyolu hastalığına mı yolaçıyor. Yoksa deride kızarıklığa mı sebep oluyor gibi. Bu semptomlardan virüsün ne kadar tehlikeli olduğunu ve insana zarar verdiğini anlayabiliriz. Örneğin SARS Çin’deki misk kedilerinden yayılmıştı. Ama MERS virüsü ise Ortadoğu’daki genç develerden yayıldığını bulduk…”

Kings College Londonda gorev alan ve Bulasici Hastaliklar Uzmani Doktor Nathalie MacDermott Corona virusu nedir belirtileri tedavisi
Bulasici Hastaliklar Uzmani Doktor Nathalie MacDermott Corona virusu nedir belirtileri ve tedavisi

“VİRUS VÜCUDUMUZDA KENDİ KOPYASINI YAPIP ÇOĞALIR”

“… İleride yapacağımız araştırmalarda bu özel virüs türünün genetik yapısını inceleyebiliriz. Labaratuvarda yapacağımız testlerde, insan hücreleriyle nasıl etkileşime girdiğini, yüksek virülan dediğimiz bazı genleri içeriyor mu göreceğiz. Corona virüsü insan vücüduna girdikten sonra bazı hücreleri ele geçirmeye çalışır. Çünkü kendi kopyalarını üretebilmek için bizim hücrelerimizdeki proteinlere ihtiyacı vardı. O nedenle hücreyi ele geçirip kendi kopyasını yapmaya çalışır. Biz bu kopyalara replikasyon diyoruz. Bu sayede tüm vücudumuza yayılır. Ama o zaman vücudumuz da virüsü tanır tanımaz onu öldürmeye, yok etmeye çalışır. Çünkü bu virüsün istenmeyen ve zararlı bir organizma olduğunu tanır ve onunla savaşır.

Corona Virüsü Belirtileri

Yeni ortaya çıkan bu corona virüsü, akciğer hastalığına neden oluyor. Koronavirüsleri hafif soğuk algınlığından, ölüme kadar pekçok semptoma neden olabilir. Korona virüsüyle mücadelede vücudumuzdaki bağışıklık sistemi bazı kimyasallar üretir. İşte bu sırada ateşimiz çıkar, kas ağrılarımız olur ve kendimizi iyi hissetmeyiz.

Corona Virüsü belirtileri:

  • Halsizlik-Yorgunluk
  • Yüksek ateş
  • Kas ağrısı
  • Hapşırma
  • Öksürük
  • Boğaz Ağrısı

NCoV’in ilk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkarken, ileri safhalarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden oluyor, nihayetinde ölümle sonuçlanabiliyor.

Corona Virüsü Korunma Yöntemleri (nasıl korunulur)

Almanya’nın en önemli araştırma hastanelerinden biri olan Berlin Charite Viroloji Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Christian Drosten ve ekibi, coronavirusü teşhis etmek için ilk testi (coronavirus test) geliştirdiklerini duyurdu. Bulunan bu “Coronavirüsü testi” küresel çapta dünyanın farklı ülkelerindeki 120 labaratuvara gönderildi bile. Drosten yeni keşfedilen patojenin SARS ile büyük benzerlikler gösterdiğini ve hatta aynı türden olduğuna dikkati çekti. Aralarında ne türk benzerlik ve farklılıklar olduğunu çeşitli incelemelerin ardından söyleyebileceklerini anlatan Drosten, “çok ciddi bir virüsle karşı kaşrıya olduğumuzu unutmayalım” şeklinde konuştu.

Berlin Charite Viroloji Enstitusu Direktoru Prof-Dr-Christian Drosten-corona virusu nedir belirtileri tedavisi
Berlin Charite Viroloji Enstitusu Direktoru Prof-Dr-Christian Drosten-corona virusu nedir belirtileri ve tedavisi

AŞI GELİŞTİRMEK KOLAY

Bilim insanlarına göre Wuhan virüsü olarak da bilinen coronavirüsünün tehlikelerini kestirebilmek şu an güç. Ancak Corona virüslere karşı aşı geliştirmenin HIV ya da Sıtmaya karşı aşı geliştimekten çok daha kolay olduğunu dile getirdi. Yine bu aşıyı geliştirip insanlar üzerinde kullanabilmek için 1 yıla yakın bir süreye ihtiyaçlarının olduğunu belirtiyorlar.

ÇİN’DEKİ TÜRK ÖĞRETMENDEN ŞOK İFADELER

Çin’de bulunan Türk öğretmen Burcu Öner yaptığı bir telefon bağlantısında kısa adı NCoV adlı virüsten korunma yöntemleri hakkında bir takım önemli açıklamalarda bulundu. Öner şu açıklamayı yaptı: “23 Ocak 2020 tarihinden beri evimden dışarı çıkmıyorum. Pencerelerimi, kapımı açmıyorum. Çünkü bu virüs çok tehlikeli bir virüs…”

“Virüsler Gözlerden de Bulaşıyor”

“…Sadece hava veya nefes yoluyla bulaşmıyor. Buradaki doktorların ifadelerine dayanarak söylüyorum, gözlerinizi gözlükle korumanızda fayda var. Çünkü virüs gözlerinizden de bulaşabiliyor. Ayrıca kulaklarınızı da mümkün olduğunca kapatmaya çalışın çünkü kulaklarınızdan da bulaşma riski var. Derinize nüfuz edebileceği ve böylece vücudunuza girebileceği için, mümkün olduğunca vücudunuzun açık yerlerini kapatmaya özen gösteriniz diye bize uyarılarda bulundular. Bu yüzden ne pencere ne kapı açabildik. Havalandırmayı bu durumlar yüzünden yapamıyoruz.

Corona Virüsü Tedavisi

Bilim insanları corona virisü tedavisi olarak; en büyük ve önemli tedavi yöntemi şimdilik iyi bir şekilde korunmak deniliyor. korunmak ise şu önemli faktörleri içeriyor. Klasik olarak hava veya solunum yoluyla bulaşmadığını belirtmekte fayda var.

  • Ellerde eldivenli korunma (virüsün bulaştığı bölgelere dokunmayın)
  • Maske takın (virüslü havayı solumayın)
  • Gözlük kullanın (virüsün gözlerden insan vücuduna bulaşma ihtimali var)
  • Temiz su tüketin (kaynağından emin olmadığınız suları içmeyin)
  • Yemek seçimine dikkat edin (kaynağından emin olmadığınız yerlerden yemek yemeyin)

Coronavirus Nasıl Bulaşıyor?

Yeni ortaya çıkan ölümcül coronavirüsünün Çin’deki bir balıkçı pazarından ortaya çıktığı düşünlüyor. Bu pazarda sürüngenlerin de bulunduğuna dikkat çekiliyor. Ancak bilim insanları farklı biyolojileri nedeniyle, virüsün sürüngenlerden insana geçme ihtimalini düşük buluyor. Coronavirüsünün henüz kesin kanıtlar olmasa da havyanlardan yayıldığı idda edilmekte. Ortaya çıktığı yer sebebiyle “Vuhan virüsü” diye de adlandırılan yeni tip coronavirüsü solunum, hapşırma ve öksürme durumlarında hava yoluyla bulaşıyor.

coronavirusu nereden yayildi nasil yayildi-nasil bulasiyor-nedir belirtileri-nasil korunulur-cin whuan-haberpop
coronavirusu nereden yayildi nasil yayildi-nasil bulasiyor-nedir belirtileri-nasil korunulur

Hemen aşağıda Çin’nin Whuan kentindeki Corona virüsünün ortaya çıktığı balık pazarındaki satışa çıkarılan evcil ve vahşi hayvanların hatta sürüngenlerin etlerine ait olan fiyat lüstesi bulunmaktadır. Balık pazarında bazı dükkanlarda köpek etinden, yılana, kirpi etinden eşek etine kadar birçok etin satıldığı görülmekte.

koronavirusu nedir-coronavirus whats-belirtileri-corona virusu nelirtileri nasil anlasilir nasil bulasir
Çin’nin Whuan kentindeki balık pazarında satılan hayvanların satışı için fiyat listesi

Hayvanlarda bulunan ve henüz tespit edilmemiş birçok koronavirüsü bulunuyor. Yeni keşfedilen virüslere her gün bir yenisi ekleniyor. Doktorlar birçok vakanın ağır olduğunu ve ölümle sonuçlandığını açıklasa da virüsün ne kadar tehlikeli olduğu tam olarak netli kazanmadı. Bu virüse en çok kronik sağlık problemi yaşayanlar, çocuk ve yaşlıların virüse yakalanmaya daha yatkın oldukları söylenmekte.

Koronavirüsü bu balıkçı pazarından bulaştı. Coronavirüsü nasıl bulaşıyor belirtileri ve tedavisi
Koronavirüsünün bu balıkçı pazarından bulaştığı iddia ediliyor.

Virüsün ortaya çıkması Çin sosyal medyasında büyük tepkilere yol açtı. Haber kaynakları tam olarak doğrulayamasa da söz konusu markette vahşi hayvanların kesilip satıldığı bölge halkı tarafından dile getiriliyor. Hatta Çinli sağlık yetkilileri, insanların ölümüne sebep olan ve yüzlerce kişiyi hasta eden koronavirüsünün “deniz ürünleri pazarındaki vahşi hayvanlardan veya sürüngenlerden” kaynaklandığına inanıyor.

Çin hükümeti Whuan kentinde karantina ilan ettikten sonra ordu resmen sıkıyönetim ilan etti ve kente giriş çıkışları durdurdu. Aşağıdaki fotoğrafta da görüldüğü üzere Vhuan kentindeki birçok yol virüslülerin giriş çıkışını engellemek üzere kapatılıyor.

whuan-kenti-karantina-altina-alindi-ulkede-coronavirus-salgini-corona-virusu-nedir-nasil-korunulur-belirtileri-tedavisi-cin
whuan-kenti-karantina-altina-alindi-ulkede-coronavirus

Çin’de 60 milyon kişi karantinada. Ordu Vuhan’ı kuşattı. İddialara göre şehir dışına çıkmak isteyen vuruluyor. Çin’in virüse kontrol altına alınca Vuhan’ı yıkmayı düşündüğü öne sürülüyor..

Çinli bir bayan doktorun Twitter’da yaptığı videolu paylaşımında insanların birbiriyle çok acil olmadıkça görüşmemeleri gerektiğini ve bu virüsün çok hızlı bulaştığını açıklayan videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.

Yarasa Çorbası veya Yılan Çorbası mı sebep oldu?

Birçok yerel bilgiye göre coronavirüsünün yılan çorbası veya yarasa çorbası gibi bir yerel yemek türünün sebep olduğu iddia edilmekte. Tüm bu iddialara karşı bilim insanlarının fikri; bu tarz sürüngen veya vahşi doğaya ait hayvanlardaki virüslerin bu şekilde insana bulaşmasının güç olduğu. Henüz kesin bir açıklama yapmaktan kaçınan bilim insanları araştırmalarını yapmaya ve sürekli insanlara açıklama yapmaya devam ediyor.

Bu Wuhan virüsü ısıya dayanıklı değildir ve 26-27 derece sıcaklıkta öldürürülür. Bu nedenle, daha fazla sıcak su için. Korunmak için arkadaşlarınıza ve akrabalarınıza daha fazla sıcak su içmelerini söyleyebilirsiniz. Güneş’e çıkın. Son zamanlarda hava soğuk ve sıcak su içmek de çok rahat. Bu bir tedavi değildir ve vücut için iyidir. Ilık su içmek tüm virüsler için etkilidir. Buzlu içmemeye çalışın, unutmayın!

Koronavirüs hakkında doktor tavsiyesi:

  1. Oldukça büyük boyuttadır (hücre yaklaşık 400-500nm çapındadır), bu nedenle herhangi bir normal maske (sadece N95 özelliği değil) filtreleyebilmelidir. Bununla birlikte, enfekte olan biri önünüzde hapşırırsa, yere düşmeden ve artık havaya uçmadan önce 3 metre (yaklaşık 10 fit) büyük bir zaman alacaktır.
  2. Virüs metal yüzeye düştüğünde en az 12 saat yaşayacaktır. Bu nedenle, herhangi bir metal yüzeyle temas ederseniz, ellerinizi sabunla iyice yıkayın.
  3. Virüs 6-12 saat boyunca kumaşta aktif kalabilir. Normal çamaşır deterjanı virüsü öldürmelidir. Günlük yıkama gerektirmeyen kış kıyafetleri için, virüsü öldürmek için güneşin altına koyabilirsiniz.

Coronavirus’un neden olduğu pnömoni belirtileri hakkında:

  1. Bu ilk boğaz enfekte olacak, böylece boğaz 3 ila 4 gün sürecek kuru boğaz hissi olacak
  2. Daha sonra virüs burun sıvısına karışır ve trakeaya damlar ve akciğerlere girerek pnömoniye neden olur. Bu işlem 5 ila 6 gün sürecektir.
  3. Zatürree ile yüksek ateş ve nefes alma güçlüğü gelir. Burun tıkanıklığı normal tür gibi değildir. Suda boğulduğunuzu hissedersiniz. Eğer böyle hissediyorsanız derhal tıbbi yardım almanız önemlidir.

Önleme hakkında:

  1. Enfekte olmanın en yaygın yolu halka açık şeylere dokunmaktır, bu yüzden ellerinizi sık sık yıkamanız gerekir. Virüs sadece 5-10 dakika boyunca ellerinizde yaşayabilir, ancak bu 5-10 dakika içinde çok şey olabilir (gözlerinizi ovalayabilir veya burnunuza bilmeden dokunabilirsiniz).
  2. Ellerinizi sık sık yıkamanın yanı sıra, hala boğazınızdayken (akciğerlerinize damlamadan önce) mikropları ortadan kaldırmak veya en aza indirmek için Betadine ile Boğaz Gargarası ile gargara yapabilirsiniz.

Corona Virüsünün Dünyaya Nasıl Yayıldığını Anlık Canlı İzleyip Takip Etmek İçin Bu Linke Tıkla

KAYNAK: www.haberpop.com