Tüp bebek tedavisi yapmak isteyen birçok anne adayı tüp bebek merkezi, tüp bebek fiyatları veya tüp bebek nasıl yapılır diye merakla araştırma yapar. NGS adı verilen bir yöntemle embriyolar anne adayına transfer edilmeden önce genetik olarak taranıyor. Böylece gebelik oranı artıyor, düşük riski ise azalıyor. Hadi bakalım tüp bebek nasıl yapılır inceleyelim. Tüp bebek yaptıranlar veya tüp bebek merkezleri arayanlar için iyi bir kaynak hazırladık.
9- Tüp Bebek Tedavisinde NGS Nedir?
Tüp bebekte anneye transfer edilecek embriyoların kromozom sayılarının ve yapılarının transfer öncesi normal olup olmadığının anlaşılmasını sağlayan bir yöntemdir. NGS yöntemi, preimplantasyon genetik tarama (PGT) âdı verilen yöntemlerin en son gelişmiş olanıdır.
8- Kromozomların incelenmesi ne sağlar?
Tüp bebekte nakledilen embriyoların tutunamamalannın en önemli nedeni embriyolardaki kromozom sayı ve yapı bozukluklandır. İnsan embriyolarında da bu probleme çok sık rastlanır. Anne adayına nakletmeden önce embriyoların durumlarını bilmek tüp bebekteki başanyı artırabilir.
7- Tüp Bebekte NGS Ne Zamandır Uygulanıyor?
İlk olarak 2015 yılında Amerika’da uygulanmaya başladı. Artık Türkiye’de de yapılabiliyor.
6- İşlem nasıl yapılır? Embriyoya zararı var mı?
NGS işlemi için beşinci güne kadar embriyolar laboratuvarda geliştirilir. Bu aşamaya gelen blastokist adı verilen embriyolardan 6-10 arası hücre alınarak inceleme yapılır. İşlem ehil ellerde yapılırsa bu aşamada embriyodan hücre almanın hiçbir zararı yoktur. Eskiden bu işlem üçüncü gündeki embriyolardan yapılıyordu. Ama işlemin yumurta toplamasının ardından üçüncü günde yapılıyor olması, bu embriyoların tutunma şansında azalmalara neden oluyordu.
5- NGS’nin yanılma payı var mı?
Tüp bebek merkezi gibi yerlerde yaygın bir yöntem olan NGS konusunda yanılma payı var mı sorusuna cevabı şöyle verebiliriz. Bu yöntemle embriyolara hatalı tam koyma şansımız embriyo başına yüzde 0.2’dir. Bu nedenle sonuçlarına güvenebileceğimiz bir yöntemdir.
4- Embriyolar Ne Zaman Transfer Ediliyor?
Biyopsi işleminden sonra , sonuçlan çıkana kadar embriyolar dondurularak saklanır. Sonuçlarda sağlıklı embriyo bulunursa bu embriyolar dondurulmuş embriyo nakli ile geri yerleştirilir.
3- NGS ile Mutlaka Gebelik Elde Edilir Mi?
Bu embriyoların tutunma şansı çok yüksek olsa da tutunamadığı durumlar da olabiliyor. Tüp bebeğin yüzde yüz olumlu sonuçlanmasını etki etmiyor.
2- Hangi hasta gruplarında tercih ediliyor?
- Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olanlarda.
- Tekrarlayan düşük yaşayanlarda.
- İleri anne yaşı olanlarda.
- Ciddi erkek faktörüne bağlı tüp bebek yapılanlara.
Yakın gelecekte tüm tüp bebek tedavisi gören hastalarda embriyoları seçmek için uygulanacak.
1- Avantajları nelerdir?
Bu yöntemle yapılan tüp bebek transferlerinde gebelik oranlan klasik yöntemlere göre daha yüksek. İlave olarak kromozom yapıları ve sayıları normal embriyoları naklettiğimiz için düşük riski azalıyor. Kromozom yapısı bozuk embriyoları dondurup saklama gereği de ortadan kalkıyor. Gereksiz ve başarıya ulaşmayacak olan dondurulmuş embriyo transferi ile uğraşılmıyor. Bu da gebeliğe ulaşma süresini kısaltıyor.
* Tüp Bebek ve Kısırlık Tedavisinde Şişko Kikolu Hastalar Zayıflamalı mı?
Tüp bebek veya kısırlık tedavisinde zayıflamak veya kilo vermek ne kadar önemli? Yumurta kalitesi aydan aya değişkenlik gösterebilir. Kişinin bünyesel özellikleri nedeniyle bazen devamlı bir şekilde hep iyi ya da kötü olabilir. Yumurtalıkların uyarılması için kullanılan ilaçlar da yumurta kalitesi üzerinde etkili olabilir. Fakat çoğu zaman altta yatan nedeni tam olarak ortaya koyamıyoruz. Sigara, alkol ve ilaçlardan uzak durarak yumurta kalitesi artırabilir. Besinlerin çok fazla etkisi yok. Şişman hastalarda kilo vermek yumurta kalitesini olumlu etkiler.