“Almanya istihbarat servisinin Türkiye’yi dinlediği”ne ilişkin iddiaları doğrulayan Alman hükümet çevreleri, hükümetin 2009 görev profilinde, Türkiye’nin resmi hedef olarak yer aldığını belirtti. “Türkiye’de olup bitenler Almanya’nın güvenliğini ilgilendirdiği için dinleme makul bir faaliyettir” açıklaması yaptı.
Alman Der Spiegel Dergisi’nin ortaya attığı “Almanya istihbarat servisi BND’nin Türkiye’yi de dinlediğine” ilişkin iddialar doğru çıktı. Frankfurter Allgemeine Gazetesi’ne (FAZ) konuşan Alman hükümet çevreleri, Alman hükümetinin 2009’da hazırladığı güncel görev profilinde, Türkiye’nin resmi hedef olarak yer aldığını doğruladı. Frankfurter Allgemeine’nin haberine göre; Türkiye’nin ABD, Fransa ya da İngiltere ile kıyaslanamayacağını belirten hükümet çevreleri, Türkiye’de olup bitenlerin Almanya’nın güvenliğini yakından ilgilendirdiğini belirterek, dinlemeyi “makul bir faaliyet” olarak görüyor.
‘ÇEKİRDEK ÜLKE’
Haberinde NATO üyesi Türkiye’nin BND tarafından dinlenip dinlenemeyeceğini sorgulayan FAZ, dinleme gerekçesi olarak Alman hükümet çevrelerinin öne sürdüğü argümanları da şöyle sıraladı.
– Türkiye’den sadece PKK değil, başka sol ve sağcı aşırı gruplar da Almanya’yı faaliyetleri için üs olarak kullanıyor.
– Türkiye üzerinden uyuşturucu ve insan kaçakçılığı sıkça yapılıyor.
– Suriye’ye giden cihatçılar, bu ülkeye Türkiye üzerinden geçiyorlar.
Almanya’da tartışma konusu oldu
Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı NSA’nın Başbakan Angela Merkel’i dinlediğinin ortaya çıkmasıyla ABD’ye, “Dost ülkelerin birbirini dinlemesi normal değil” diye çıkışan Almanya, şimdi kendi istihbaratının Türkiye’yi dinlemesini tartışıyor. Muhalefet, Federal Dış İstihbarat Örgütü BND’nin Alman hükümetinin görevlendirmesiyle 2009’dan beri NATO ortağı Türkiye’yi dinlemesinin tüm yönleriyle aydınlatılmasını istedi.
Der Spiegel’in iddiası
Der Spiegel Dergisi, Alman istihbarat görevlisi Markus R.’nin iki yıl boyunca CIA’ya sızdırdığı 218 belgede, BND’nin ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile birlikte dinlediği NATO ülkesinin Türkiye olduğu iddiasını gündeme taşımıştı.
Yeşiller Şansölye Merkel’den açıklama istedi
WELT am Sonntag Gazetesi’ne konuşan Alman Yeşiller Partisi lideri Simone Peter, BND’nin dinleme faaliyetleri ile ilgili hükümetten bir açıklama beklediklerini söyledi. Peter, “Amerikan İstihbarat Servisi NSA’nın dinleme skandalının ardından, Almanya’nın da böyle faaliyetlerde bulunduğunun ortaya çıkması kabul edilemez bir durum” dedi. YP Grup Başkanvekili Konstantin von Notz, Merkel’e dinlemeden ne zamandan beri haberi olduğunu sordu “Dostların birbirini dinlemesi, bu olacak iş değil” diye konuştu. Sol Parti Genel Başkan Vekili Jan Korte ise Federal Dış İstihbarat Örgütü BND’yi “Devlet içinde devlet” olmakla itham etti. BND’nin kontrolden çıktığını savunan Korte, konunun İçişleri Komisyonu ve Parlamento’da görüşülmesinin zorunlu olduğunu belirtti.
DIŞİŞLERİ: KABUL EDİLEMEZ
Ankara, siyasiler ve kritik görevlerdeki kişilerin Almanya tarafından 5 yıl boyunca dinlendiği ve internet trafiğinin izlendiği iddiaları üzerine alarma geçti. Dışişleri yetkilileri, Habertürk’e durumun kaygı verici olduğunu belirterek “Dinleme iddialarını teknik, hukuki ve siyasi boyutları ile inceleyip doğruluğunu araştırıyoruz” bilgisini verdi. Dost ve müttefik ülkeler arasında dinlemenin kabul edilemez olduğunu belirten yetkililer “İddiaları inceletiyoruz. Doğru olduğu ortaya çıkarsa, Almanya’dan izahat bekliyoruz. Doğruysa, bu skandaldır” dedi.
DİPLOMATİK GİRİŞİM
İddialar üzerine Türkiye’nin Almanya Büyükelçiliği’nin de Almanya Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçtiğini belirten yetkililer, “İddialar doğrulanırsa, gerekeni yaparız. Ortaya çıkacak gelişmelere göre, birçok düzeyde diplomatik girişim başlatırız” diye konuştu.